Mohammad Al-Emrani, Thorleif Dahlin, Tore Lundmark och Jan-Erik Jonasson. Foto; Ramböll

Byggpris till professor vid LTU

Publicerad: 21 oktober 2009

Jan-Erik Jonasson professor vid Luleå tekniska universitet fick på tisdagen motta 2:a pris på 100 000 kronor som en del i Sigge Thernwalls stora byggpris 2009. Priset delas ut av konsultföretaget Ramböll Sverige AB och förstapriset på 200 000
kronor vanns av Gammelstadsbon och brospecialisten Tore Lundmark

Fyra ”teknister”, varav en från Luleå tekniska universitet, var stolta vinnare av Sigge Thernwalls stora byggpris som delades ut på tisdagskvällen vid en ceremoni i Uppsala. Priset som förvaltas av en stiftelse delades ut för elfte gången och en av de fyra pristagarna blev professor Jan-Erik Jonasson från Luleå tekniska universitet.

- Det känns hedrande att vara pristagare i detta sammanhang. Särskilt glad är jag över att mitt specialområde uppmärksammas, säger Jan-Erik Jonasson.

Jan-Erik Jonasson anses vara en av Sveriges främsta betongspecialister, bland annat genom att han är upphovsman till ett program för att undvika sprickor i betong. Ett program som gjort stor nytta och är det mest använda inom branschen.

Pristagare av Sigge Thernwalls stora byggpris 2009 blev; 1:a pris Tore Lundmark, civilingenjör på Rambölls enhet för Bro & Hus i Luleå, delat 2:a pris till Jan-Erik Jonasson, professor vid Luleå tekniska universitet, Mohammad Al-Emrani, forskare vid Chalmers tekniska högskola och Torleif Dahlin, professor vid Lunds tekniska högskola.