Dags för "prova-på-kurser"

Publicerad: 7 mars 2008

På tisdag och onsdags nästa vecka (11-12 mars) kommer de 190 ungdomar från gymnasiets tredje årskurs som sökt och antagits till årets minikurser vid Luleå tekniska universitet.
Ungdomarna kommer från hela Sverige, i år för första gången med tyngdpunkt på Norrbottens kommuner.
Under de två dagarna får gymnasieeleverna delta i två minikurser och de får möjlighet att stifta närmare bekantskap såväl med med universitetets utbildningsutbud som med studenter, lärare och studentlivet i stort.

Totalt har gymnasisterna kunnat välja bland de 22 kurser som LTU:s olika institutioner tagit fram och arrangerar. På årets ”tio-i-topp”-lista återfinns minikurserna Chokladfabriken, Branding you, CSI-Luleå och The Sims.

Bakom rubriken Chokladfabriken gömmer sig möjligheten att deltagarna först skissar på en chokladbit och sedan via CAD-modell i 3D går vidare till tillverkning av formverktyg. Kursen avslutas med att gymnasisterna får gjuta och njuta av godbitarna – och medan chokladen stelnar får de dessutom lära sig mer om chokladens egenskaper.

I kursen CSI-Luleå får deltagarna lära sig mer om hur kemi kan användas för att säkra olika bevis från en brottsplats. De får även prova på att använda några analysmetoder som kan användas i detta syfte.

Minikurs-deltagarna bor på vandrarhem och Luleå camping, LTU står för logikostnad, en del av resekostnaderna och för frukost, lunch och middag. 16 av universitetets studenter kommer att vara gymnasisternas guider och bollplank under de båda dagarna.

Så här ser programmet ut i korthet:

11 mars

12.30 Inledning (B 192)

13.00 Minikurser (se bifogat program)

17.00 Aktiviteter på Studentidrotten och/eller rundvandring på campus Luleå

18.00 Mingel (Ljusgården, C-huset) LTU:s institutioner, Studentbostadsservice, Antagningen och olika studentföreningar presenterar sig och sin verksamhet

19.00 Middag med underhållning (STUK)

12 mars

De elever som valt någon av de kurser som ges i Skellefteå och Piteå bussas dit direkt efter frukost.

08.00 Samling (B 192)

08.30 Minikurser (ring någon av kontaktpersonerna för program)

Medias representanter hälsas välkomna att följa en eller flera kurser under båda dagarna – som vanligt krävs inget särskilt parkeringstillstånd för skyltade redaktionsbilar som parkeras på p-platserna längs Regnbågsallén.

Upplysningar: Susanne Ljunghager, tel.0920-49 11 64, 070-385 25 31, susanne.ljunghager@ltu.se eller universitetets pressansvariga Lena Edenbrink, tel. 0920-49 16 22, 070-679 16 22, lena.edenbrink@ltu.se