Skönt med egen "kupé"

Det ordnar sig med studentbostad

Publicerad: 27 juli 2009

Just nu är det högt söktryck på studentbostäder hos såväl Studentservice som hos det kommunala bostadsbolaget Lulebo. Men någon regelrätt bostadsbrist är det inte enligt förmedlingen för studentbostäder på Lulebo.

-  Det har rullat på ganska bra, säger Carina Lundberg, ansvarig för studentbostäder på bostadsföretaget Lulebo.

Hon har arbetat 10 år med att förmedla studentbostäder på Lulebo. I år är det högre söktryck än ifjol, men hon konstaterar samtidigt att hon varit med om år då trycket varit ännu högre.

- Man behöver inte vara orolig att man ska bli utan bostad, men det är inte säkert att man får precis det man önskar på en gång, säger hon

På något sätt kommer bostadssituationen att lösa sig för de studenter som sökt till LTU, är hon övertygad om. Kanske några får bo i studentrum, studentkorridor eller vandrarhem första tiden, men det brukar lossna i mitten av augusti menar hon. En del som ställt sig i bostadskö hos Lulebo, men som kommit in på någon annan studieort, avbokar sin köplats, några utbytesstudenter gör detsamma osv.

-  Det brukar hända ganska mycket mellan 10 och 20 augusti, säger hon.

Dessutom ”släpper” Lulebo totalt ett 20 tal nyrenoverade bostäder på bl a Kårhusvägen, åtta de närmaste dagarna och resten senare.

Carina Lundberg tycker att det är viktigt att de blivande studenterna är aktiva i sitt sökande av bostad. För det första gäller det att vara tidigt ute och att följa upp sina bokningar. Se till att ha tre bokningar aktuella och var beredd att tillfälligt ta ett enklare boende, är hennes råd.

-  Det gäller att vara aktiv och följa upp sina bokningar. Gå in på Lulebos hemsida minst en gång per dag, säger hon.

På studenternas egen bostadsförmedling, Studentbostadsservice, har man i dagsläget nästan inga studentlägenheter lediga, samtidigt som ca 100 står i kö. Men vandrarhem kan vara ett bra tillfälligt boende tycker Stina Hörtin på Studentbostadsservice.

- Vi har nästan inga lägenheter kvar för tillfället  men vi brukar rekommendera de som hör av sig att ta det de får.

Dels finns det andrahandsförmedling och dels kommer det efterhand in avbokningar så Stina Hörtin tycker att blivande studenter inte ska vara rädda för att komma upp till Luleå.

- Jag tror att det kommer att lösa sig, säger hon.