Finns det liv på Mars? Forskare från NASA besöker LTU

Publicerad: 8 maj 2006

Rymden fortsätter fascinera oss människor och tanken på att kanske en gång få se jorden där uppifrån har förmodligen åtminstone någon flugit genom huvudet på de alIra flesta av oss.
En av världens främsta Mars-forskare, Chris McKay, gästar i nästa vecka Luleå tekniska universitet, och kommer – förutom att ägna sig år mer regelrätt undervisning – också att hålla en öppen, populärvetenskaplig föreläsning.

Chris McKay är utan tvekan en av världens mest kända Mars-forskare, han leder forskningen om planeten Mars vid NASA:s Ames-laboratorium och deltar även i projekt kring Saturnus måne, Titan.
Chris McKay har hittills handlett tre exjobbare vid Luleå tekniska universitet och NASA Ames har ett avtal med Avdelningen för fysik om att ta emot två nya exjobbare varje hösttermin.

Frågan om huruvida det finns liv på planeten Mars har upptagit oss människor i decennier. Runt om i världen pågår forskning i ämnet och planerna på och förberedelserna inför en bemannad rymdfärd till Mars har kommit långt.
Chris McKays forskning om liv på planeten bedrivs dels med hjälp av data från de satelliter som kretsar kring planeten och de båda bilar som kör omkring på ytan, dels via studier av Mars-lika miljöer på jorden – till exempel Antarktis, Island, Moajave-öknen och den kanadensiska tundran.

I nästa vecka medverkar Chris McKay som huvudtalare vid en konferens i Stockholm, och reser därefter direkt till Luleå. På onsdag (den 10 maj) håller han en offentlig, populärvetenskaplig föreläsning där han berättar om sin forskning och sina teorier. Föreläsningen hålls mellan klockan 17.00 och 18.00 i sal E 231.
Medias representanter hälsas varmt välkomna!

Mer information finns på länken http://astrobiology.arc.nasa.gov/

Upplysningar: Professor Sverker Fredriksson, tel. 0920-49 11 72, sverker.fredriksson@ltu.se eller universitetets pressansvariga Lena Edenbrink, tel. 0920-49 16 22, 070-679 16 22, lena.edenbrink@ltu.se