Michael Nilsson, CDT vid Luleå tekniska universitet och arrangör av konferensen. Foto: Patrik Lindén

Framtidens Internet lockade 300 internationella besökare till Kulturens hus

Publicerad: 1 juli 2009

Idag öppnade LTU-konferensen om framtidens Internet i Luleås Kulturens hus.
Drygt 300 deltagare från ett trettiotal länder träffas för att diskutera ett tiotal pågående EU-finansierade forskningsprojekt.

Antti Peltomäki
Antti Peltomäki, EU-kommissionen.

Parallellt med den mer tekniska delen finns även flera projekt på plats som involverar användarna i utvecklingen av nya tjänster och produkter. Som metod kallas detta Living Labs, något som LTU:s Center för distansöverbryggande teknik, CDT, är en av de ledande i Europa på. Konferensen är en del av Sveriges EU-ordförandeskap.

- Den formella delen av konferensen är två dagar men det pågår olika möten hela veckan. Vi har lyckats i vår ambition att skapa en plats för möten och möjligheter, säger Michael Nilsson, från LTU:s Center för distansöverbryggande teknik, som arrangerat konferensen.

I sina öppningsanföranden visade EU-kommissionens Antti Peltomäki på vikten av att behålla Internet öppet och neutralt samt förbereda oss på en fortsatt kraftig tillväxt av såväl användare som utnyttande av Internet. Han påpekade att det idag finns 90 pågående EU-forskningsprojekt om framtidens Internet.

Eva Lindencrona, Vinnova
Eva Lindencrona, Vinnova.

Vinnovas Eva Lindencrona pekade på Sveriges framskjutna position inom IT och innvation och att Vinnova årligen satsar 450 miljoner kronor på ICT-sektorn.

Dagens huvudtalare, Ericssons forskningshef Jan Färjh, lanserade under konferensen en tävling i Living Labs-anda för studenter kallad European Application Contest genom Ericsson Labs.

//Patrik Lindén