Från syndabockar till organisatoriskt tänkande

Publicerad: 8 juni 2009

(20090608) Säkerhet och företagskultur är temat för ett seminarium på Skapa i Sävast, onsdag 10 juni. Där beskrivs hur vi gått från ett syndabockstänkande till att bygga strategier som omfattar hela organisationen och får konsekvenser för ledarskapet.

- Om du tycker säkerhet är dyrt, prova olyckor, säger Håkan Alm, professor i teknisk psykologi vid Luleå tekniska universitet och en av föreläsarna på seminariet.

Varför ignorerar människor säkerhetsbestämmelser? Varför lyckas vissa företag bättre än andra med säkerheten? Hur mycket får säkerhet kosta? Det är frågor som får svar när CRR, Centrum för riskanalys och riskhantering vid Luleå tekniska universitet, tillsammans med Kriskompetenscentrum arrangerar ett fullspäckat seminarium om säkerhet och företagskultur.

Förutom aktuella rön om företagskultur och ledarskap får vi bland annat höra Björn Bjurman, biträdande säkerhetschef på Forsmark, berätta om den resa som företaget gjort sedan Statens Kärnkraftsinspektion 2007 uppdagade brister i säkerheten på kärnkraftverket. Lena Abrahamsson, professor vid Luleå tekniska universitet berättar varför jämställda organisationer är säkrare än andra, vilket hon studerat bland LKAB:s gruvarbetare. Media välkomnas till seminariet.

Plats:                          Skapa företagsby, lokal:
                                 Kunskapen

Dag:                          Onsdagen den 10 juni 2009

Tid:                           Klockan 09.00 – 15.30

(Tid för enskilda intervjuer ges i samband med lunchen, 12.00-13.00. )

Upplysningar: Marianne Berg, projektledare för Kriskompetenscentrum 070 – 567 30 37