Invigning: Ny anläggning för e-konferenser

Publicerad: 2 oktober 2006

Den 10 oktober invigs den nya e-konferensanläggningen vid Luleå tekniska universitet.
Anläggningen omfattar ett antal lektions- och föreläsningssalar i Alfa-huset som samtliga är utrustade med ny teknik som bland annat innebär att campus- och distansstudenter nu kan bedriva sina studier på samma villkor.

Luleå tekniska universitet har en historia som föregångare i såväl tanke som handling – det senaste exemplet på det är den e-konferensanläggning som vuxit fram under sommaren.

Tanken bakom den nya anläggningen är att våra lärare ska kunna hålla sina föreläsningar på precis samma sätt som tidigare – den viktigaste skillnaden är att de studenter som befinner sig på olika lärcentrum runt om i Norrbotten och resten av landet nu får samma kvalitet på ljud, bilder och presentationer som de studenter som befinner sig i samma klassrum som läraren.

Alla de lektionssalar som ingår i den nya anläggningen är uppbyggda på samma sätt, det är bara storleken på salarna som varierar. Styrning av all utrustning, inklusive exempelvis visst ljus och mörkläggningsgardiner, sker via en pekskärm på lärarbordet. Läraren använder sig enbart av digitala skrivytor och en ritbräda med tryckkänslig skärm och penna är infälld i lärarbordet. Tre eller fyra projiceringsytor finns på väggen bakom läraren, dessutom finns ytterligare visningsytor runt om i rummet.

Även ljudanläggningen är delvis ny. Samtliga studentarbetsplatser i lektionssalarna är försedda med fasta mikrofoner, vilket innebär att exempelvis distansstudenterna hör vad campusstudenterna frågar eller säger. De kameror som finns i salarna är dessutom röststyrda, vilket innebär att när en student ställer en fråga eller ”begär ordet” av något annat skäl, så zoomar en av kamerorna automatiskt in på den som talar och de studenter som befinner sig på annan ort ser vem som pratar.

Dag: Tisdagen den 10 oktober
Tid: Klockan 15.00
Plats: Foajén, Alfa-huset, campus Luleå

Medias representanter hälsas välkomna!

Upplysningar: Projektledare Katrin Holmgren, tel. 0920-49 10 99, 070-539 10 99, katrin.holmgren@ltu.se eller universitetets pressansvariga Lena Edenbrink, tel. 0920-49 16 22, 070-679 16 22, lena.edenbrink@ltu.se