Mikael Jansson, LTU

Japanskt snöbollskrig på Luleå tekniska universitet

Publicerad: 9 februari 2009

(2009-02-09) För första gången i Sverige hålls en tävling i sporten Yukigassen. Det kan beskrivas som ett organiserat snöbollskrig i lagform med rötter i Japan. Det blir studenter vid Luleå tekniska universitet, LTU som blir först i Sverige med att arrangera en tävling i sporten. Redan nästa år planeras SM i Sverige.

 - Det känns ju fruktansvärt roligt och banbrytande att det nu finns en sport av det vi varit vana som ett vanligt snöbollskrig, säger Mikael Jansson, från studentkåren på LTU och ordförande i svenska Yukigassenförbundet.

I årtionden har Yukigassen varit en populär vintersport i Japan. Den 12 februari, i samband med vinterfestivalen på LTU i Luleå, ska studenter spela Yukigassen. Det lag som vinner i Luleå får sedan representera Sverige i Nordiska mästerskap och i Europamästerskap i den japanska sporten.

Vinterfestivalen, som arrangeras av Studenthälsan vid universitetet och STIL sportcenter, innehåller en rad aktiviteter i dagarna tre, med start i morgon tisdag den 10 februari. Det innebär olika sporter, friluftsarrangemang, friskvårdsaktiviteter och mera nöjesbetonade inslag, alltifrån skidskolor, sopsäcksrace och snöskulpturtävling till grillning, snöskopulsning och kockduell i friluftsmiljö.

Men helt klart är det Yukigassen som är den stora nyheten vid årets vinterfestival på Luleå tekniska universitet. På torsdag halv tolv blåses matchen igång på LTU campus, ”Regnbågsallen” närmast Porsö centrum. Yukigassen är, enligt japansk tradition, ett lagspel där man utkämpar ett snöbollskrig med slutmål att nå motståndarlagets flagga. Efter att spelet blåsts igång gäller det för lagspelarna att ta sig ”helskinnad” fram till flaggan utan att bli träffad av en snöboll. På vägen finns en rad snöhinder som man kan gömma sig bakom för att undvika motståndarsidans bombardemang av snöbollar. Om man har otur och blir träffad är man ute ur leken.

Det är tio spelare i vardera lagen, varav fyra är anfallare, tre försvarare och två reserver, ledda av en lagkapten. Banan är 10 x 40 meter och båda lagen har varsin flagga som det gäller att lägga vantarna på utan att bli träffad av en snöboll. Lyckas man med det i två omgångar så vinner man. Och det lag som vinner i Luleå blir Team LTU som ska försvara de svenska färgerna i ett NM och EM senare i vår i Norge respektive Finland. Mer information om Yukigassen hittas på webbplatsen www.yukigassen.se

Upplysningar: Universitetets presskontakt Leif Nyberg  0920 – 49 11 88, 070 – 395 7703

Relaterade länkar