Ett av de hus som intresserade det Japanska TV teamet. Foto Olle Hagman

LTU Skellefteå och Träcentrum Norr i japansk TV

Publicerad: 12 augusti 2009

Verksamheten vid LTU Skellefteå och Träcentrum Norr har i sommar uppmärksammats i japansk TV. Omkring 127 miljoner presumtiva tittare fick bland annat se den pågående bygget av det nya kårhuset på Skellefteå campus i japans enda nationella tevekanal.

Det är den svenska trätekniken och träbyggandet med kopplingar till bland annat Träcentrum Norr vid LTU Skellefteå, som uppmärksammats i programmet ”Save the future”.

- Programmet har fokus på hållbar utveckling och att bygga i trä är det mest miljövänliga sättet vi har, säger Olle Hagman, programdirektör för Träcentrum Norr.

De industriella metoder som används vid svenskt skogsbruk och vidareförädling är av stort intresse i Japan. Extra intressant för de japanska tittarna är att det nya kårhuset konstrueras enligt helt ny japansk byggteknik som nu utvecklats för den europeiska marknaden. Metoden, som bygger på limmade pelarbalkar med momentstyva knutpunkter, är resultatet av ett utvecklingsprojekt vid SP Trätek där bland annat en forskare från det japanska storföretaget Sumitomo, medverkar. 

Inslaget filmades på plats i Skellefteå i maj i år då filmteamet besökte Träcentrum Norr och guidades runt till företag och industrier inom träteknikbranschen. I filmen blandas bilder från modernt industriellt skogsbruk med vyer från staden och de många byggnadsverk som uppförts med hjälp av träteknik i Skellefteåområdet.

Olle Hagman berättar att målsättningen för Träcentrum Norr och dess intressenter är att öka förädlingsvärdet och stärka konkurrenskraften för svensk träindustri. 

- Det är roligt att Skellefteå och vår verksamhet här uppmärksammas i Japan. Vi utvecklar ju ett framtidskoncept för trä som är av stort intresse även internationellt, säger han.

 

Relaterade länkar