LTU studenter skulpterar festivalartister i Skellefteå

Publicerad: 9 februari 2009

(2009-02-09) När årets melodifestival håller en av sina deltävlingar i Skellefteå passar studenter och lärare från LTU, Luleå tekniska universitet, på att skulptera artisterna. Fyra dagar med början onsdag den 11 februari får stjärnorna sina nunor skulpterade och platsen är Citycompaniet i Skellefteå.

Jim Vikström är lärare i kursen ”Konstnärlig anatomi och skulptur” på Luleå tekniska universitet och är den enda universitetsläraren i Europa i ämnet ecorché (anatomisk skulptur). Jim är skulptör till yrket och han ska tillsammans med LTU Skellefteås Attributmakeri- och Datorgrafikstudenter skulptera de artister som deltar i Melodifestivalens deltävling i Skellefteå.

Jim som är utbildad attributmakare, flyttade till Florens 2001 för att utbilda sig i klassisk skulptur. Han blev förälskad i den mänskliga kroppen och trots ett erbjudande om lärartjänst i skulptur i Florens, samt arbetserbjudanden från Madame Tussauds (London vaxkabinett) och Hawai academy som instruktör, ville Jim hem till Skellefteå.

Jim Vikström har under tre år varit lärare på LTU Skellefteås sommarkurs, vilket är en stor fördel för universitetets attributmakare och datorgrafiker.

- Det är viktigt för en datorgrafiker att lära sig kroppens rörelser, säger han.

Jim Vikström har ett förflutet från de klassiska scenerna såsom Göteborgsoperan och Dramaten, där han till och med fått en beställning av självaste Ingmar Berman. Beställningen handlade om en ”hink med skit – som skulle se mänsklig ut”.

Attributmakeri- och datorgrafikstudenterna kommer att skulptera LiLi & Sussi, Lasse Lindh, Jennifer Brown, sångaren i Heat, Markoolio, Amy Diamond och Måns Zelmerlöw.

- Gruppen Cookies ´n´Beans blir en liten utmaning eftersom de är tre stycken, säger Jim. Där kommer vi att göra en relief istället.

Välkommen till Citykompaniet i Skellefteå 11-14/2 ons-fre 12-18, lör 11.15, där du kan se studenternas skulpturer växa fram under Jims ledning.

Upplysningar:  Kersti Bergkvist

                           LTU Skellefteå

                           070-6675316