Många studenter kommer till LTU, just nu i sommarskrud.

Många fler än ifjol vill studera vid LTU

Publicerad: 5 augusti 2009

Drygt 500 fler vill studera vid Luleå tekniska universitet 2009 jämfört med året innan. Det visar den antagningsrapport som VHS Verkets för högskoleservice sammanställt. Det innebär att 31 % fler än ifjol har tackat ja till studier vid LTU.

- Det är naturligtvis en framgång som är mycket välkommen och fantanstiskt rolig. Vi gjorde en analys redan i våras och såg då att vi skulle ha möjlighet att ta emot ett ökat antal studenter, säger Erik Höglund tf rektor vid LTU.

2231 sökande har tackat ja och antagits till studier vid LTU med början höstterminen 2009. Det ska jämföras med 1705 inför höstterminen 2008. Det innebär att 526 fler än ifjol har tackat ja till studier vid Luleå tekniska universitet, vilket är 31 % fler studenter än ifjol.

Men det är egentligen fler som skulle vilja börja studera på LTU. På flera attraktiva program finns det sökande på reservplats, nästan lika många som antagits. Det gäller framförallt på hälsovetenskap, civilingenjör, civilekonom och medieprogrammen.

Samtidigt med beskedet om rekordmånga studenter till LTU 2009, väljer universitetet att utöka öppen ingång på civilingenjörsutbildningen med 30 platser. LTU är väl förberett på ökningen och kommer att kunna ställa upp med erforderlig lärarkompetens och tillgång till lokaler.

- För det första handlar det om att vi antar studenter så att vi fyller våra befintliga platser och det har vi resurser till. Där vi gör utökningar där har vi förberett oss redan under våren, säger Inger Bergström chef för utbildnings- och forskningsenheten.

Förberedelserna gäller även bostadssituationen, där LTU bland annat bokat vandrarhem för studenternas räkning och utbildat fler LTU studenter än tidigare som ska medverka vid studiestarten och ta emot nybörjarna på ett bra sätt.

Vill man botanisera i antagningssiffror, kan man göra det på VHS Verket för högskoleservice statistiksida på internet , med länk nedan.