Mekanikens betydelse för svensk välfärd

Publicerad: 12 juni 2007

Mekaniska ting har under lång tid fascinerat oss människor, inte minst för att de så tydligt påverkar våra liv. Mekanik är vetenskapen om kroppars rörelse och jämvikt och används i dag i så skilda produkter som bilar, tillverkning av pellet och kirurgi.
Under tre dagar – den 13-15 juni) samlas mekanikexperter från hela landet i Kulturens hus i Luleå för att delta i de så kallade Svenska mekanikdagarna som arrangeras vartannat år.
Värd för arrangemanget är Luleå tekniska universitet.

Under de senaste två åren har LTU och LKAB gemensamt satsat på pelletmekanik, bland annat har LKAB finansierat två så kallade research trainees inom områdena torkning av pellet och strömning av pellet i silo. Samma företag har även samarbetat med Luleå tekniska universitets avdelning för geoteknik i ett projekt som handlar om pellets hållfasthet och ett av de synbara resultaten av det samarbetet är en mekanikgrupp inom området.

Exempel på vad forskningen och dess resultat innebär kommer bland andra Simon Töyrä att berätta om under mekanikdagarna, under vilka också Scanias forsknings- och utvecklingschef Hasse Johansson kommer att tala på temat ”Lastbilen – en pålitlig transportmaskin” och Lars Lidgren från Ortopedavdelningen vid Lunds universitetssjukhus kommer att prata om hur man reparerar ben på nya sätt.

Årets upplaga av Svenska mekanikdagarna innehåller drygt 100 presentationer, uppdelade i kategorierna

* Modeller och metoder

* Energi

* Tillverkning/process

* Fordon/infrastruktur samt

* Biomekanik och naturmaterial

Dessutom ges ett antal plenarföreläsningar för vilka ämnena valts med viss lokal anknytning. En av konferensens höjdpunkter är den så kallade Folke Odqvist-föreläsningen som i år handlar om strömning i köket såväl som i långa rör …!

Konferensen har en egen hemsida av vilken alla tider och det fullständiga programmet framgår -  http://www.ltu.se/smd07

Konferensen avslutas med en paneldebatt om mekanikforskningens framtidsfrågor som fått rubriken Vart är mekaniken på väg? Den inleds av Vetenskapsrådets huvudsekreterare Arne Johansson som också ingår i panelen tillsammans med Olof Johansson (ordförande i KK-stiftelsen), Ewa Hedqvist Petersen (vindkraftssamordnare), Lars Lidgren (Lunds universitetssjukhus), Anders Lundqvist (LKAB), Anders Lundström (LKAB) och Peter Rohlin (Energimyndigheten).

Konferensen genomförs i Kulturens hus och media hälsas välkomna.

Upplysningar: Professor Staffan Lundström, tel. 0920-49 23 92, 070-388 23 92, staffan.lundstrom@ltu.se eller universitetets pressansvariga Lena Edenbrink, tel. 0920-49 16 22, 070-679 16 22, lena.edenbrink@ltu.se