Olle Hagman ny programdirektör för Träcentrum Norr

Publicerad: 22 april 2006

Det industriella skogsträkonsortiet Träcentrum Norr (TCN), har fått ny programdirektör.
Olle Hagman har varit verksam vid LTU Skellefteå i princip sedan starten, han har arbetat som institutionens prefekt och befordrades så sent som i höstas till professor i träteknik vid Luleå tekniska universitet.
- Det ska bli intressant att leda en utveckling där vi hjälps åt att bli resurser för varandra. Vi må leva i ett kallt klimat och inte säga så mycket, men när vi tillsammans tar i – då blir det världsklass, säger Olle Hagman.

Det industriella skogsträkonsortiet består av SCA Forest Products, Sveaskog, Holmen Skog, Norra Skogsägarna, Setra Group, Sågab, Martinsons Trä, Älvsbyhus, Lindbäcks Bygg och Norvag Byggsystem. Tillsammans med Luleå tekniska universitet och SP-Trätek har man skapat ett industridrivet träcentrum i norra Sverige med säte i Skellefteå. Ordförande är Björn Sprängare och den 1 mars tillträder alltså Olle Hagman som programdirektör.

Det gemensamma målet för alla intressenter i Träcentrum Norr är en svensk trämekanisk industri som genom nya och utvecklade produkter, system och tjänster kan öka förädlingsvärdet och stärka den internationella konkurrenskraften till gagn för såväl företagen som för hela samhället.

Olle Hagman har utvärderat liknande satsningar på Nya Zeeland och den devis man arbetade under där handlade om att skapa en forskningsbeställare som var ”lean, mean and hungry”.

- Framgången för TCN däremot kan formuleras som att vi ska ”bygga heta nätverk”, ta fram ”ändamålsenlig kunskap” och ”delad kompetens för att verka i ett kyligt klimat”. Det gäller alltså att vi, resurserna i norr – oavsett kön eller verksamhet – vill ta av oss kläderna, vågar sitta i bastun när det blir hett och tillsammans tar oss upp ur isvaken, säger Olle Hagman.

Olle Hagman har en gedigen akademisk bakgrund, bland annat har han utvecklat metoder, algoritmer och försöksdesign för industriella mätsystem i träindustrin. I sin roll som prefekt har Olle Hagman haft möjlighet att samverka på många olika plan inom regionen, bland annat deltog han under åren 1998-2004 aktivt i framtaganden av tillväxtavtalet för Västerbotten.

Upplysningar: Programdirektör Olle Hagman, tel. 070-275 36 54, styrelseordförande Björn Sprängare, tel. 070-582 92 91 eller universitetets pressansvariga Lena Edenbrink, tel. 0920-49 16 22, 070-679 16 22, lena.edenbrink@ltu.se