Om konsten att bygga en stol

Publicerad: 12 maj 2008

Under våren har 22 lag bestående av elever i årskurs 7 och 9 på 12 högstadieskolor runt om i Norrbotten tränat i den ädla konsten att bygga en stol. Materialet är wellpapp och stolarna ska inte bara funka att sitta på, de ska ha en väl fungerande design också.
Nu är det dags för final i denna norrbottniska byggtävling, en final som kommer att locka cirka 200 högstadieungdomar till Luleå tekniska universitet.

Stolen arrangeras av Luleå tekniska universitet i samarbete med Teknikens hus och Norrbottens läns landsting. I finalen deltar 16 lag som vart och ett består av två tjejer och två killar. Dessutom har lagen självfallet med sig egna hejarklacker, vilket innebär att B-huset på campus Luleå kommer att sjuda av både aktivitet och hejaramsor.

Uppgiften i finalen är alltså att med hjälp av wellpapp bygga en fungerande stol, lagens resultat bedöms både efter konstruktion och design. Till sin hjälp har eleverna kartong och tejp för själva byggandet, liksom skärknivar och linjaler. De tävlande lagen kommer från skolor i Kiruna, Gällivare, Malmberget, Hakkas, Mouduslompolo och Junsosuando.

På Teknikens hus kommer det att finnas möjlighet att pyssla med så kallat robot-lego och i samma lokaler kommer också landstinget att medverka med sitt projekt Hjärnsläpp.

Datum: 14 maj 2008

Tid: Klockan 09.30-14.00

Plats: B 192 samt B-husets foajé

Välkomna!