Smart teknik underlättar vård i hemmet

Publicerad: 5 december 2008

Med hjälp av smart teknologi kan patienter med kroniska sjukdomar förlänga sin vistelse hemma innan de måste uppsöka exempelvis sjukhus eller vårdhem. Den 10 december disputerar Josef Hallberg med en avhandling som handlar just om att skapa smarta miljöer och förse hem med smart teknologi för distansöverbryggande hälsovård, teknologi som bland annat kan hjälpa till med vardagliga aktiviteter.

Med hjälp av video- och ljudkommunikation kan en patient hålla kontakt både med vårdpersonal och med familj och vänner. Teknologin kan också hjälpa till med vardagliga aktiviteter av olika slag men också med påminnelser, varningar och genom att exempelvis mäta puls och EKG. Och eftersom de olika kommunikationslösningarna integreras i hemmet kan funktionerna delvis anpasssas efter patientens egna önskemål.

- Min forskning behandlar modeller för att presentera de data som samlats från eller ska användas i de här så kallade smarta miljöerna. Modellerna gör det möjligt att återanvända resultat och på så sätt underlätta utvecklingen av miljöerna så att de kan erbjudas till fler, säger Josef Hallberg som disputerar i ämnet medieteknik den 10 december.

Integreringen mellan så kallad smart kommunikation och smarta miljöer gör det möjligt att använda olika resurser i omgivningen för att kommunicera och tillsammans med dynamiska grupper kan man exempelvis erbjuda en tjänst som automatiskt kopplar en patient till en läkare när en olycka har skett.

- Systemet kan automatiskt välja den kamera, mikrofon och högtalare som passar bäst så att läkaren kan se hur allvarlig och akut situationen är, säger Josef Hallberg.

 

Josef Hallbergs avhandling finns i PDF-format för nedladdning via länken http://epubl.ltu.se/1402-1544/2008/66/index.html

 

Upplysningar: Josef Hallberg, tel. 0920-49 11 77, josef.hallberg@ltu.se eller universitetets pressansvariga Lena Edenbrink, tel. 0920-49 16 22, 070-679 16 22 eller lena.edenbrink@ltu.se