Start för uttagstävlingar till Teknikåttan

Publicerad: 28 januari 2009

(2009-01-28) Den 4 februari tävlar drygt 1000 åttondeklassare i 17 skolor runt om i Norrbotten om vem som går vidare till regionfinal i tävlingen Teknikåttan och får chansen att delta i den stora riksfinalen den 19 maj.

54 klasser i årskurs åtta, totalt 1135 elever från skolor runt om i Norrbotten, är i år anmälda till uttagstävlingarna. Uttagstävlingarna anordnas av var och en av de medverkande skolorna.

Teknikåttan är en frågetävling i naturvetenskap och teknik för elever i klass åtta. Tävlingen anordnades för första gången 1993. Sedan 1994 har Luleå tekniska universitet varit med som arrangör av regionfinalen i Norrbotten som i år går av stapeln den 23 april.

Det huvudsakliga syftet med Teknikåttan är att väcka intresset för naturvetenskap och teknik bland både flickor och pojkar, stimulera deras fantasi, kreativitet och uppfinningsförmåga samt stärka deras självförtroende. Genom att relatera till vardagsnära ting och genom att anlägga nya perspektiv på naturvetenskapliga fenomen lockas eleverna att ge kloka svar på kluriga problem.

Upplysningar: Mia Oldenburg, projektledare för Teknikåttan LTU, 0920 - 49 11 20, mia.oldenburg@ltu.se