Utomhusluft tas in genom rör på kylskåpets baksida

Studenter på LTU tar luft utifrån för kyla till kylskåp

Publicerad: 9 mars 2009

(20090309) Kylskåpet är ett exempel på delar i en projektkurs vid Luleå tekniska universitet, LTU som studenterna genomför med sponsring från näringslivet. Energiproduktion från sol och vind som ger el till ett energihus och levererar överskottsel till Luleå energis elnät är också ett mål man vill uppnå.

Under projektåret 2009 har LTU studenterna förbättrat det energihus som byggdes upp under det första projektåret ifjol. Huset ligger bakom Teknikens hus vid universitetet och har bland annat utrustats med solkraftverk, vindkraftverk och avancerad reglerutrustning.

Nu är det dags för studenterna att visa resultatet av årets projekt. Media är välkommen att delta när det sker på Teknikens hus,

Onsdagen den 11 mars kl 10.30

Projektkursen, som ingår i civilingenjörsprogrammet inom ämnesområdet maskinteknik, handlar bl a om att lära sig hur boendet ska se ut i framtiden med så liten miljöpåverkan som möjligt och med egen energiförsörjning. Det handlar helt enkelt om ett hållbart boende på lång sikt. Och utbildningen imponerar;

-  Jag tycker att den är underbar, att de kan komma upp med så mycket under en så kort period, säger Greg Simmons, amerikansk doktorand som deltar i undervisningen och som inte varit med om något liknande vid sina egna studier hemma i USA.

Han är även imponerad av att företagen i länet ställer upp i projektet. 14 sponsorer har ställt upp med olika delar i utbildningen. Luleå Energi, Solcellsföretaget GPV, Gällivare Photovoltaic och Solarit AB är några exempel på det.