Hilda Brodén studerar till arbetsterapeut vid Luleå tekniska universitet och är engagerad i cykellagning.

Cyklar lagas av kristna studenter

Publicerad: 7 maj 2015

För fjärde året i rad arrangerar studenter inom Luleå universitets kristna studentförening (LUKaS) gratis lagning av cyklar till studenter och andra vid Luleå tekniska universitet. Vid 8-tiden på morgon, redan innan cykelverkstaden öppnat, stod en grupp studenter med trasiga cyklar och väntade tålmodigt.

Gustav Holmström aktiv i LUKaS
Gustav Holmström studerar teknisk design och är aktiv inom LUKaS och i föreningens cykelverkstad

– Vi hade ett 30-tal cyklar färdiglagade innan lunch och facit är att vi klarat av 70-80 vilket är ungefär lika många som tidigare år, säger Gustav Holmström, som studerar teknisk design vid Luleå tekniska universitet och är ledamot i LUKaS styrelse och även engagerad i den grupp som planerar cykelverkstaden.

Utanför F-Huset på campus var en handfull reparatörer i full gång en bit in på förmiddagen med olika slags lagningar. Utmaningen var trasiga däck, trasiga växlar och justering av bromsar med mera. Efterfrågan från på cykellagning är stor från universitetets studenter.

– Redan vid nolleperiodens början har vi fått frågor om cykelverkstaden, säger Gustav Holmström.

Ett 20-tal studenter totalt, som är med i LUKaS, var aktiva cykelreparatörer under dagen och det fanns även representanter för olika kyrkor på plats, bland annat från Svenska kyrkan på Campus. I grunden för studenternas engagemang ligger förstås det kristna budskapet om hjälpsamhet.

LInda Levén student i LUKaS
Linda Levén student och engagerad i LUKaS cykelverkstad vid universitetet

– Ja det är ett sätt att hjälpa våra medmänniskor, säger Linda Levén som är med föreningen och studerar hållbar energi vid Luleå tekniska universitet.

Föreningen har skaffat ett cykellagnings-KIT som studenterna kan arbeta med och dessutom hade några med egna verktyg. Och för övrigt så finns det en väggfast tryckluftsslang på baksidan av E-huset om man behöver pumpa sina cykeldäck.