Thaker Nayl
Thaker Nayl disputerar i reglerteknik vid Institutionen för system- och rymdteknik. Foto: Linda Alfredsson

Doktorsavhandling om autonoma fordon

Publicerad: 11 juni 2015

Hur kan ett autonomt fordon skapa en väg för sig själv och samtidigt undvika hinder? Thaker Nayl försöker besvara den frågan i sin doktorsavhandling On Autonomous Articulated Vehicles.

I sin doktorsavhandling adresserar Thaker Nayl problemen med modellering, vägplanering och sökväg följande för ett fordon i en realistisk miljö och i närvaro av flera hinder. Föreställ dig till exempel ett autonomt fordon som arbetar i en gruva, hur kan fordonet röra sig utan att stöta in i hinder? Och hur kan detta göras genom att använda lokala sensorer istället för sensorer i miljön i vilken fordonet rör sig?

– Ett problem i dag är att fordon glider i sidled samtidigt som det rör sig framåt. För att komma till rätta med det problemet har jag modifierat en algoritm och gjort flera experimentella tester med ett fullt realistiskt fordon, förklarar Thaker Nayl.

– Jag hoppas att min forskning kan få oss ett steg närmare helt autonoma fordon i gruvor. Jag är säker på att det kommer bli verklighet inom en snar framtid.

Avtal med Irak ger värdefull forskning

Thaker Nayl är en av fem doktorander från Irak som doktorerar inom relgerteknik vid Institutionen för system- och rymdteknik. Det är den irakiska staten som finansierar doktorandtjänsterna och uppgörelsen bygger på ett avtal mellan Irak och Luleå tekniska universitet. Thomas Gustafsson, professor i reglerteknik och en av Thaker Nayl handledare, menar att avtalet är viktigt för både universitetet och doktoranderna.

– För oss är det en bra möjlighet att få dela med oss av vår kunskap. Samtidigt får vår forskningsgrupp fem doktorander som kan bedriva forskning inom relativt lösa ramar. Vi kallar det nyfikenhetsforskning, säger Thomas Gustafsson.

– De fem doktoranderna från Irak har bidragit med mycket positivt till vår grupp, både professionellt och socialt.

Thaker Nayl uppskattar erfarenheten av att få doktorera i ett annat land och på Luleå tekniska universitet.

– Till exempel får du som doktorand i Sverige resa och besöka konferenser. Det ger dig stora möjligheter när det gäller att bygga nätverk och bredda dina tankar kring din forskning, säger Thaker Nayl.

Thaker Nayl

Thaker Nayl, Gästforskare

Organisation: Reglerteknik, Signaler och system, Institutionen för system- och rymdteknik