Venture_cup_2015_sustainalube
Vinnare av Venture Cup Nord 2015. Från vänster: Roland Larsson, Yijun Shi, Mattias Grahn och Christian Olsson. Foto: Monica Kutics Normark Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Grönt smörjmedel vann Venture Cup Nord

Publicerad: 21 december 2015

Forskare vid Luleå tekniska universitet står bakom det miljövänliga smörjmedel som fått stor uppmärksamhet det gångna året. Att produkten har stor potential bekräftades nu ytterligare med en vinst i Venture Cup Nords regionfinal.

– Vi är mycket glada att vinna regionfinalen, det hjälper oss att marknadsföra vår miljövänliga produkt. Det kommer att underlätta för oss när vi senare pratar med potentiella kunder och partners, säger Yijun Shi, forskare i maskinelement vid Luleå tekniska universitet.

Förutom god PR fick de som vinnare av regionfinalen också 100 000 kr.

Nära en marknadslansering

Yijun Shi, Christian Olsson, Roland Larsson och Mattias Grahn vid Luleå tekniska universitet har med hjälp av LTU Business, ABI:s inkubatorprogram samt ekonomiskt stöd från VINNOVA, startat företaget Sustainalube AB och en marknadslansering är nu nära. Smörjmedlet är baserat på en icke giftig restprodukt från industrin med en växtbaserad tillsats. Kombinationen ger ett förnybart smörjmedel med hög funktionalitet och det kommer ha ett konkurrenskraftigt pris i förhållande till andra smörjmedel.

– Produkten genomgår nu de slutliga testerna i fält och är nästan redo för en marknadslansering, säger Yijun Shi.

Fokuserar på samhällsnyttan

Venture Cup är Sveriges ledande tävling för de som vill utveckla sin affärsidé till ett framgångsrikt affärskoncept. Organisationen bakom tävlingen stöds av samtliga stora högskolor och universitet i landet och drivs i samarbete med näringsliv och offentlig sektor.

Juryns motivering till priset visar på goda chanser för LTU-forskarna att vinna Sverigefinalen i Göteborg den 9:e juni 2016.

” En färdig, unik affärsidé med konstaterat kundintresse. Med ett bra driv, stor erfarenhet och en stor möjlighet till tillväxt visar detta team att de är värdiga att få totalvinsten. De har hittat en tydlig målgrupp och fokuserar på nyttan i samhället. En HELT unik idé!”