Vinnarlaget från vänster Thérese Sveitz, Eva Tejler, Simon Andresson, Johan Wansölin och Erik Lindbäck, jurymedlem och prisutdelare. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Innovationspitch inom bygg

Publicerad: 23 mars 2015

I kursen Industriellt byggande vid Luleå tekniska universitet fick studenterna öva både entreprenörskap och innovationsförmåga. Vid redovisningen i form av en pitch inför 3 erfarna företagare och tänkbara finansiärer visades ett brett spektra av mer eller mindre spektakulära uppfinningar.

Det var många webb- och applösningar för logistik och projektledning i utbudet av de 11 olika lagens innovationer, men också en del renodlade uppfinningar och med genomarbetade prototyper. Här fanns också en idé om att utmana kommunernas monopol på sophantering, vilket uppskattades av juryn. Vinnarlaget MinimalAIR hade en teleskoplösning för ventilationsrör för att underlätta både förvaring, transporter och montering.

–  Inom ventilationsområdet har det varit ganska tunt med nytänkande och nya innovationer under många år, sa jurymedlemmen Erik Lindbäck från familjeföretaget Lindbäcks Bygg i Piteå.

Korta effektiva presentationer

På andra plats kom gruppen med företagsnamnet Klickfasaden med en vision om snabbare och billigare byten av fasader på villor. På tredje plats hamnade WorkApp med ett logistiskt stödsystem för projektledare på byggarbetsplatser.  Bland övriga bidrag fanns bland annat en robot för spikning av innerväggar samt att ansiktskydd med lufttryck och en webbportal för byggprojekt inom bostadsrättsföreningar.

Under arbetet i denna kurs har studenterna haft stöd av bland andra Lisa Braafnäs, affärsutvecklare på LTU Business.

–  Vi ställde bland annat frågan ”om ni skulle göra det här på riktigt, hur skulle ni då göra det?” till studenterna. Det är viktigt att de tänker affärsmässigt och realistiskt, som om de faktiskt skulle ta sina idéer vidare efter kursens slut. Studenterna har intressanta idéer och jag hoppas att några av dem driver idéerna vidare genom kommersialiseringssystemet vid Luleå tekniska universitet, säger Lisa Braafnäs​.

Studenterna som medverkade läser på civilingenjörsprogrammen Arkitektur och Väg- och vattenbyggnad. Juryn bestod av Pär Johansson - LTU Business AB, Erik Lindbäck - Lindbäcks Bygg och Henrik Johnsson -  BoKlok. Det var femte året som detta upplägg för kursen Industriellt byggande användes.

Lars Stehn

Stehn, Lars - Professor tillika ämnesföreträdare

Organisation: Byggproduktion och teknik, Industriellt och hållbart byggande, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser
Telefon: 0920-491976