Kan man bo på 16 kvm?

Publicerad: 3 september 2015

Om hyran blir under 3 000 kr så tycker många studenter att det är helt okey under studietiden. i veckan presenterade byggföretaget Lindbäcks sina nya lägenheter på 16 kvm som är de första i sitt slag i Sverige anpassade efter Boverkets nya byggregler. Studenter från Luleå tekniska universitet har bidragit i designprocessen.

Lägenheterna på 16 kvm känns faktiskt både rymliga och luftiga med stora fönster och smarta lösningar för sängplats och kök. Besökande studenter var mycket positiva till vad man såg.

–  Den stora skillnaden i det nya regelverket är att man kringgå kravet på handikappanpassade toaletter. Det är där vi har sparat in yta, säger Hans Lindbäck, VD på Lindbäcks Fastigheter.

Istället kommer man att bygga handikappanpassade toaletter på varje våningsplan i detta byggprojekt utanför universitetsområdet i Luleå. 291 lägenheter varav 48 "småor" på 16 kvm blir inflyttningsklara under hösten 2016.

Under 2014 fick studenter inom kursen Utvecklingsprojekt uppdraget att designa och bygga små studentlägenheter och deras lösningar har varit underlag och inspiration för de lägenheter som Lindbäcks Bygg presenterade. Luleå tekniska universitets signum är det nära samarbetet med näringsliv och industri och detta projekt är ett bra kvitto på denna samverkan.

Helena Lidelöw

Lidelöw, Helena - Biträdande professor

Organisation: Byggproduktion och teknik, Industriellt och hållbart byggande, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser
Rum: F946 - Luleå»