Christer Fuglesang Marta-Lena Antti
Astronauten Christer Fuglesang ingår i Association of Space Explorers, föreningen för världens astronauter och kosmonauter. Här med Marta-Lena Antti, biträdande professor och ansvarig för erkända rymdforskarskolan vid Luleå tekniska universitet. Foto: Olle Janson

Med världens astronauter till bords

Publicerad: 23 september 2015

Bordskavaljeren till Marta-Lena Antti, den 72-årige NASA astronauten John Oliver Creighton har tre gånger i sitt liv fått uppleva hur motor efter motor slagits på inne i en rymdraket, där han själv suttit fastspänd och nervös.

– Han kunde beskriva uppskjutningarna i detalj, berättar Marta–Lena Antti, biträdande professor inom materialteknik och ansvarig för rymdforskarskolan vid Luleå tekniska universitet.

Hon fick äran att ha den amerikanske astronauten till bords när hon i veckan var specialinbjuden till 28:e rymdkonferensen som ordnades av Association of Space Explorers, en förening vars medlemmar utgörs av människor som varit upp i rymden, astronauter och kosmonauter. Denna gång anordnas konferensen i Stockholm. Temat är Inspired by Space.  Astronauterna och kosmonauterna på plats åker under veckan ut i olika skolor för att inspirera elever och studenter. Det är en del av deras uppdrag i föreningen.

I samband med konferensen hölls även ett rundabordssamtal med 25 speciellt inbjudna deltagare. Värd var Rymdföretaget SSC (Swedish Space Corporation). Där deltog även Marta-Lena Antti.

– Jag var den enda representanten från ett universitet, så Luleå tekniska universitet finns verkligen på rymdkartan. Övriga deltagare var politiker, rymdstyrelsen i Sverige, Italien och England och amerikanska representanter från internationella rymdstyrelsen.

En europeisk rymdstrategi

rymdraket
Foto: ISRO

Rundabordssamtalet handlade bland annat om utveckling och tillväxt inom rymdområdet där kommersiella krafter tar över mer och mer. I USA utgör NASA i dag bara 13 procent av rymdbranschen. Resten är kommersiell verksamhet.  En annan fråga var hur man kan få till en gemensam rymdstrategi för Europa. Ett problem som också togs upp är vad som ska göras med allt rymdskrot som finns i jordens omloppsbana och som riskerar att förstöra satelliter. Förslag lades fram om att det borde finnas ett gemensamt Space Traffic Management System, motsvarande sjöregler fast för rymden.

– Det diskuterades också att Esrange kan bli framtida uppskjutningsplats för små satelliter i Europa. Det kommer att bli väldigt spännande för Luleå tekniska universitet, säger Marta-Lena Antti.

Norrsken betraktat från ovan

Under konferenslunchen som intogs tillsammans med över 100 av dessa astronauter och kosmonauter passade Marta-Lena Antti på att ställa just de frågor som många nog undrar över om de skulle råka på en astronaut, som hur det är att sitta i en rymdraket när den är på väg att lämna jorden, hur man tar avsked av sin familj när man beger sig ut på en rymdresa och så förstås hur det är att befinna sig i rymden.

Hennes bordskavaljer John Oliver Creighton har vistats tre gånger på den internationella rymdstationen, som ligger 39 mil rakt upp från jorden. Längst upp på rymdstationen berättade han att det fanns en inglasad kupol, med en alldeles speciell utsikt.

– Därifrån kunde han blicka ner på jorden, fota av Bahamas blå vatten, filma öknen och betrakta norrskenet ovanifrån. Det var tydligen något helt magnifikt! säger Marta–Lena Antti.

Marta-Lena Antti

Marta-Lena Antti, Professor tillika ämnesföreträdare, Ämnesföreträdare

Telefon: 0920-492093
Organisation: Materialteknik, Materialvetenskap, Institutionen för teknikvetenskap och matematik