Maria-Paz Zorzano Mier
Maria-Paz Zorzano, professor i atmosfärsvetenskap vid Luleå tekniska universitet. Foto: Linda Alfredsson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Nytt medlemskap ger nya möjligheter

Publicerad: 24 november 2015

Luleå tekniska universitet har accepterats som medlem i Nordic Network of Astrobiology.
– Detta stärker våra band till andra välkända institutioner och hjälper oss att hitta forskningspartners, säger Maria-Paz Zorzano, professor i atmosfärsvetenskap.

Nordic Network of Astrobiology är ett nätverk som består av universitet, högskolor och forskningsinstitutioner runt om i Norden och Baltikum. Nätverkets syfte är bland annat att skapa en nordisk forsknings- och utbildningsarena inom astrobiologi, att anordna kurser inom ämnesområdet för stundenter på alla nivåer och att samarbeta med andra astrobiologiinstitutioner över hela världen.

– Som medlemmar i Nordic Network of Astrobiology kan vi hitta partners för student- och forskarutbyten, vi kan arbeta för gemensamma ansökningar och projekt och vi kan organisera workshops och sommarskolor och nå en bredare krets. Medlemsskapet stärker också våra band till andra välkända institutioner inom ramen för astrobiologi, säger Maria-Paz Zorzano.

Bidra med expertis

I gengäld kommer forskningsgruppen i atmosfärsvetenskap vid Luleå tekniska universitet att kunna bidra med sina erfarenheter och sina faciliteter till nätverket, till exempel Marslaboratoriet och sina kampanjer med höghöjdsballonger.

– Vår expertis inom modellering och dataanalys, planetarisk utforskning och fältarbeten i avlägsna områden, kan vara till stor nytta för andra forskare i nätverket, säger Maria-Paz Zorzano.

Genom medlemskapet i Nordic Network of Astrobiology blir Luleå tekniska universitet också en del av Nasa Astrobiology Institute.

– Det är ett nätverk som främjar internationellt och tvärvetenskapligt arbete och analyser av de senast publicerade forskningsresultaten. De arbetar också med att omdefiniera gränserna för nya tillämpningsområdena inom astrobiologi, säger Maria-Paz Zorzano.

Förutom Luleå tekniska universitet är fyra andra svenska institutioner medlemmar i Nordic Network of Astrobiology: Stockholms universitet, SP Sveriges tekniska forskningsinstitut, Lunds universitet och Chalmers tekniska högskola.

Maria-Paz Zorzano Mier

Maria-Paz Zorzano Mier, Gästprofessor

Organisation: Atmosfärsvetenskap, Rymdteknik, Institutionen för system- och rymdteknik