Gabriel Sas, Konstruktionsteknik Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Plast ersätter stål

Publicerad: 3 juli 2015

Forskare inom Konstruktionsteknik vid Luleå tekniska universitet har hittat en ny lösning för att bibehålla stabiliteten hos betongväggar även efter att öppningar för dörrar, fönster och ventilation skurits ut. Genom att förstärka strukturen kan man återställa den ursprungliga kapaciteten.

–  Att skapa öppningar i betongväggar är ganska vanligt idag, till exempel när man ändrar funktioner i byggnader, bygger om lägenheter till kontor, eller man vill ett större sovrum från två mindre. Dessa förändringar kräver att stora bitar av betong skärs ut ur väggen. Jag har själv arbetat som konsult med sådana uppdrag i flera projekt, säger Gabriel Sas, biträdande universitetslektor vid Luleå tekniska universitet och ansvarig för projektet på uppdrag av Norut.

Normalt förstärker man öppningar i betongväggar eller stålram för att öka bärförmågan. I detta projekt har vi istället använt fiberförstärkta polymerer (FRP), det vill säga ett kraftigare plastmaterial, liknande vad som används inom flygindustrin. Ramen limmas fast i betongen. Materialet kostar något mer, men om man tittar på helheten med logistik, arbetsvolym, antalet arbetare, då blir det billigare.

Källa: Youtube
Foto: Cosmin Popescu

–  Tillsammans med Cosmin Popescu, den doktorand som ansvarar för projektet, har vi testat denna teknik här på Complab. Vi har utformat flera väggelement som är vanliga i betongkonstruktioner. Vi skar ut normala och dubbel storlek på dörröppningar för att sedan testa hur mycket väggarna håller. Sedan tog vi identiska väggar, där vi tillämpat denna nya teknik och testade dem. Resultaten är mycket lovande. I vissa fall lyckades vi återfå hela kapaciteten som för en vägg utan någon dörr! Jag tror att vi kan få ännu bättre resultat om vi optimerar mönstret på plasten. Men det är något vi kommer att göra i fortsättningen av projektet, säger Gabriel Sas.

Projektet finansieras av Regionale Forskningsfond, Nord-Norge, NORUT Skanska och SBUF. Utan deras finansiella stöd vi inte skulle ha erhållit dessa resultat.

Gabriel Sas

Sas, Gabriel - Professor tillika ämnesföreträdare

Organisation: Byggkonstruktion, Byggkonstruktion och brand, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser