lärarutbildning
Rekordstort intresse för grundlärarutbildningar vid Luleå tekniska universitet inför höstterminen 2015

Rekordstort sökintresse till grundlärare

Publicerad: 8 april 2015

Antalet förstahandssökande till grundlärarutbildningarna på Luleå tekniska universitet slår nytt rekord. Inte på flera år har intresset varit så stort för utbildningarna, som nu ges på distans.

Hela 87 procent av de förstahandssökande kommer från Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland.

– Många skickar in ansökningar i sista minuten, så jag är förvånad om vi inte får ännu fler sökande. Vi är så klart jätteglada för vi behöver verkligen få fler lärare i regionen. Läraryrket är ett bristyrke, säger Cathrine Norberg, biträdande professor och ordförande i filosofiska fakultetsnämnden vid Luleå tekniska universitet, dit lärarutbildningarna hör.

Antalet förstahandssökande till en utbildning kan sägas vara ett slags mått på hur populär ett universitets utbildning inom ett område är. Preliminära siffror visar nu att antalet förstahandssökande till förskoleklass och grundlärarutbildningen 1-3 och grundlärarutbildning 4-6 vid Luleå tekniska universitet, höstterminen 2015 är det högsta på flera år. Då är det dessutom en vecka kvar till sista ansökningsdag.

Rekordstort intresse

Till förskoleklass och grundlärare 1-3 höstterminen 2015 finns just nu 79 förstahandssökande och 240 totalt. Till grundlärare 4-6 finns 44 förstahandssökande och 156 totalt. Det kan jämföras med höstterminen 2014. Då hade 48 personer av dem som antogs till förskoleklass och grundlärarutbildningen 1-3 vid Luleå tekniska universitet, det som förstahandsval. På grundlärarutbildningen 4-6 höstterminen 2014, hade 29 av de antagna det som förstahandsval.

Höstterminen 2015 ges lärarutbildningen på distans för första gången vid Luleå tekniska universitet. Förskolelärarutbildningen har getts både på distans och på Campus i Luleå i flera år. Flera utbildningar inom hälsovetenskap vid Luleå tekniska universitet ges på distans i dag.

– Utbildningen har samma innehåll och samma krav oavsett om den ges på distans eller ej och vi har god erfarenhet av distansutbildningar. En utbildning som är intressant att jämföra med är arbetsterapeututbildningen på Luleå tekniska universitet som ges på distans och som var den enda i sitt slag i Sverige som fick högsta betyg, mycket hög kvalitet av Universitetskanslerämbetet (tidigare Högskoleverket) i deras utvärdering av utbildningskvaliteten, säger Cathrine Norberg.

Representanter för lärarutbildningarna på Luleå tekniska universitet är positiva till sökintresset.

– Det är fantastiskt positivt att så många vill bli grundlärare och att Luleå tekniska universitet är förstahandsvalet för så många. I vår grundlärarutbildning erbjuder vi studenterna en särskilt stark kompetens när det gäller att utbilda blivande lärare parallellt i ämneskunskap, metodik och pedagogik, säger Maria Johansson, doktor i Matematik och Matematik och lärande, vid Luleå tekniska universitet.

Cathrine Norberg

Cathrine Norberg, Professor, Prorektor

Organisation: Engelska med didaktisk inriktning, Pedagogik, språk och ämnesdidaktik, Institutionen för hälsa, lärande och teknik