Gunnar Lassinanti t.v.representerade syskonen som skänkt statyerna av landshövding Ragnar Lassinantti, t.h.Jenny Samuelsson,chef för universitetsbiblioteket och Marit Lamberg från Föreningen Norden.

Skänker skulpturer till universitet

Publicerad: 24 september 2015

Samtidigt som den legendariske landshövdingen Ragnar Lassinantti skulle ha fyllt 100 år skänker hans barn ett antal statyer till biblioteket vid Luleå tekniska universitet. Statyerna ingår i den omfattande samling av böcker och annat, skänkt av Föreningen Norden, som finns i universitetsbibliotekets Lassinantti-samling.

Byst av Ragnar Lassinantti
En av skulpturerna är en byst av Landshövding Ragnar Lassinantti skapad av konstnären Ensio Seppänen

– Vi har haft dessa statyer, de ingick i den privata samlingen och vi syskonen har resonerat och tyckte att det här vore lämpligt att donera till universitetet där de övriga samlingarna efter Ragnar finns. Jag föreslog att vi skulle koppla donationen till Ragnars 100-års dag, söndag den 20 september och av den enkla anledningen är vi här idag, säger Gunnar Lassinanti son till den legendariske landshövdingen i Norrbotten.

Två olika skulpturer där Ragnar Lassinantti är avporträtterad, varav en tillsammans med den f.d. finske presidenten Urho Kekkonen, har skänkts av syskonen Lassinantti. Gåvorna kompletterar en tredje som redan finns i samlingen. Samtliga skulpturer är skapade av konstnären Ensio Seppänen från Kemi. Han var en ovanligt produktiv konstnär som skapat 127 offentliga skulpturer. ”En finländsk rekordman” skrev tidningen Helsingin Sanomat i en artikel i september 1984. Det var under sina första resor till södra Finland strax efter andra världskriget som Ragnar Lassinantti blev väldigt intresserad av skulptur, bland annat fascinerad av den kände skulptören Väinö Altonen.

Men det var Ensio Seppänen som blev hans favorit och inspiration till olika initiativ för utsmyckning. Som ny landshövding 1971 initierade han till exempel en länsgåva kallad ”gränslek” till Tornio stads Viktoriatorg. Ett liknande initiativ av Lassinantti med en staty av Seppänen förärades nordnorska Vadsö. Men han fick även själv gåvor skapade av Ensio Seppänen. På sin 60-årsdag fick han av Lapplands landskapsförbund ett konstverk som föreställer honom själv på skidor i sällskap med Finlands dåvarande president Urho Kekkonen.

Ragnar Lassinantti på skidor med Uhro Kekkonen
Landshövding Ragnar Lassinantti på skidtur i finska Lappland med Finlands dåvarande president Urho Kekkonen. Statyett av konstnären Ensio Seppänen.

– Det var så att Kekkonen på sin skidsemester på senvåren alltid kom till Kilpisjärvi i norra Finland och åkte skidor till sjön Porojärvi. Vår far var en av flera som var inbjuden att delta och skulpturen skildrar den nära kontakten och vänskapen dem emellan, säger Gunnar Lassinantti.

Det är denna och ytterligare en skulptur som syskonen Lassinantti skänkt till biblioteket vid Luleå tekniska universitet.

– Genom gåvan har vår samling med litteratur och texter som tillhört Ragnar Lassinantti blivit mera komplett.  Det är med stor tacksamhet vi tar emot den och låter på så vis skulpturerna bli tillgängliga för en bredare allmänhet genom att de ingår i vår utställning på biblioteket, säger Jenny Samuelsson chef för universitetsbiblioteket vid Luleå teknisk universitet.