Erika Jangnäs, student inom teknisk design vid Luleå tekniska universitet, är en av 111 svenskar på plats i Sydkorea för att delta i Universiaden. Foto: Erika Jangnäs

Student siktar mot världstoppen

Publicerad: 1 juli 2015

Bågskytten Erika Jangnäs, student inom teknisk design vi Luleå tekniska universitet, är uttagen att representera Sverige i Universiaden – studentidrottens OS som detta år hålls i Gwangju i Sydkorea.

Erika Jangnäs har gjort en kometkarriär som bågskytt. Efter bara fem års träning har hon redan flera SM-medaljer och ett VM-silver. Sedan 2013 är Erika med i landslaget och siktar på en plats i OS 2020, men kanske redan tidigare. Hon studerar teknisk design vid Luleå tekniska universitet, men terminen är slut och sedan några dagar tillbaka finns bågskytten på plats i Sydkorea för att delta Universiaden. Tävlingen börjar den 4 juli. Till dess är det träning som gäller.

Portraitphotofoto_Erika_Jangnas.jpeg
Erika Jangnäs siktar på OS, efter bara fem års träning. Foto: Erika Jangnäs

Hur känns det att vara på plats i Sydkorea?

– Sydkorea är en mycket häftig plats. Det känns extra speciellt att Universiaden går just här, eftersom det är det ledande landet inom bågskytte. Universiaden är verkligen en upplevelse och det är svårt att förstå hur stort detta evenemang faktiskt är.

När började du träna bågskytte?

– Jag började träna på gymnasiet för drygt fem år sedan och det har utvecklats till en elitsatsning under min studietid på Luleå tekniska universitet.

Vilka chanser har du på medalj?

– Bågskytte är en sport med många duktiga skyttar, framförallt på världsnivå. Förra året sköt jag Universitets-VM i Polen och placerade jag mig sjua, så vi får se vilka chanser som finns för medalj på Universiaden. Mitt mål för denna tävling handlar främst om att få till min form inför VM i slutet av juli, för att kunna ta en plats till OS.

Hur har din elitsatsning fungerat med dina studier?

– Det har varit krävande och jag har fått välja bort en del annat som ett studentliv kan innebära, framförallt när man flyttar till en helt ny stad. Men det har fungerat väldigt bra.

Universiaden har genomförts sedan 1959 i Turin, Italien. Sverige skickar totalt 111 personer till Sydkorea, vara två från Luleå tekniska universitet. Universiaden pågår mellan 3–14 juli.