Studera engelska vid universitetet

Publicerad: 18 mars 2015

Att plugga engelska på universitetsnivå är inte alls som engelskalektionerna på gymnasiet – det är mycket roligare. Det var budskapet när 134 språkintresserade gymnasielever besökte Luleå tekniska universitet för att få en inblick i hur deras framtida språkstudier kan se ut.

– På gymnasiet såg jag engelska som en färdighet man använder när man reser, men sedan jag började läsa engelska på universitetet har jag förstått att det är otroligt mycket mer, säger Sebastian Lagnebäck som studerar engelska på Luleå tekniska universitet.

Tillsammans med studiekamraten Evelina Kallträsk berättar Sebastian om övergången från gymnasieskolan till universitetet. Båda är eniga om att engelskastudierna har vidgat deras vyer. Mycket tack vare att de får läsa böcker de kanske inte valt själva.

– Men det är också intressant att det är så många olika sorters människor som möts i kurserna, säger Evelina Kallträsk.

På Luleå tekniska universitet kan man läsa engelska som fristående kurser eller inom något av lärarprogrammen. Evelina Kallträsk väljer fristående kurs och planerar att sedan komplettera sina ämnesstudier med att gå programmet kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) för att få behörighet att undervisa i skolan.

Att börja läsa en fristående kurs kan vara ett bra sätt att pröva på ämnet för den som är lite osäker på om just engelska är rätt val. Den tid som läggs på engelskastudier är alltid välinvesterad.

– Ni har absolut ingenting att förlora på att läsa engelska, tipsar Evelina Kallträsk de blivande universitetstudenterna.

Lärarprogram på Luleå tekniska universitet