peter carlsson
Peter Carlsson med ekonomexamen från Luleå tekniska universitet är i dag inköpschef för Silicon Valley bolaget Tesla, som vill påskynda hållbar utveckling. Foto: Tesla

Teslachef från Luleå tekniska universitet

Publicerad: 28 maj 2015

Peter Carlsson, inköpschef för elbilsföretaget Tesla, har som devis i sin yrkeskarriär ”Var bättre förberedd än alla andra, så har du förutsättningar att styra saker i rätt riktning”. Han tog ekonomexamen vid Luleå tekniska universitet 1995 och har haft stora framgångar med toppositioner inom Ericsson Mobile, Sony Ericsson, NXP i Singapore och nu Tesla.

– Väldigt många har kommit till Tesla på grund av den otroligt starka visionen, viljan och passionen hos bolaget att förändra bilindustrin. Det ger en speciell känsla och committment hos de anställda som man kan hitta i små startups men som Tesla lyckats behålla, trots att man nu passerat 10 000 anställda, säger Peter Carlsson.

800 000 kronor för en bil

Han är omskriven i Sverige och utomlands, Peter Carlsson, alltsedan han 2011 blev inköpschef för Silicon Valley bolaget Tesla, en uppstickare och utmanare till den traditionella bilindustrin i världen som har betydligt högre årsvolymer och ojämförbara kapitalinvesteringar. Han värvades för uppgiften att bygga upp en global inköps-, logistik- och industrialiseringsfunktion åt Tesla. Det innebär att Peter Carlsson ansvarar för inköp, all logistik av material till fabrikerna – och med att slutligen få ut de färdiga bilarna till kunderna. Hans erfarenheter från Ericssons tillväxt på mobilsidan har varit oerhört viktiga för honom när han bygger organisation och arbetssätt på Tesla. Ett mål är att minska kostnaderna för biltillverkningen. Prislappen på Teslas elbilar är cirka 800 000 kronor.

Bolaget med få mål

Tesla Motors grundades 2003 av en grupp ingenjörer i Silicon Valley som ville bevisa att elektriska bilar kan vara bättre än bensindrivna bilar. Tesla marknadsför sig som bolaget med uppdraget, att påskynda världens övergång till hållbara transporter.

– Man har väldigt tydlig och har ganska få mål på bolaget, just nu handlar det om att lansera Model X i tid samt att skala upp produktionen av de nya stationära batterierna. Elon Musk (grundare och CEO) ser alltid till att det är tydligt vad som är prioritering vid varje tidpunkt, säger Peter Carlsson.

– Alla anställda som har ett kritiskt problem att lösa, förväntas att jobba dygnet runt tills man har löst det, säger han.

Granne med Stanford University

Peter Carlsson är stationerad i Palo Alto, Kalifornien där Teslas huvudkontor ligger. Han bor mitt emot Stanford University, ett av världens mest anrika universitet där många av världens nobelpristagare studerat. Stanfords företagspark Stanford Research Park, ursprungligen Stanford Industrial Park, var en av de första i världen med inriktning mot högteknologi – och bidrog till framväxten av just Silicon Valley.

Peter Carlsson tog det prestigefulla jobbet på Tesla trots att han fick gå ner betydligt i lön.

– Första besöket hos Tesla var otroligt inspirerande. Det var en otrolig energi på kontoret, lite som ett handlarrum på Wall Street eller en nyhetsredaktion. Personerna som Elon hade rekryterat runt sig var otroligt imponerade och när jag sedan fick provköra ett par prototypfordon så förstod jag att något stort var i görningen. Jag träffade Elon Musk två veckor senare i LA och var efter det helt såld, så jag tog en rejäl lönesänkning och flyttade till Palo Alto, berättar Peter Carlsson.

Recept för framgång

Peter Carlsson har en ekonomutbildning med inriktning mot produktions– och kvalitetsstyrning från Luleå tekniska universitet och menar att han hade några av sina bästa år i Luleå.  Kombinationen av utbildning, den intima miljön och de livslånga vännerna från den tiden har varit viktig i karriären.

”Om du är bättre förberedd än alla andra har du förutsättningar att styra saker i rätt riktning – så lägg en timme mer per dag för att vara bäst förberedd” (Peter Carlsson)

– De kunskaper som jag fick med mig kring produktions– och kvalitetsstyrning från Luleå tekniska universitet betydde otroligt mycket när vi byggde upp ett arbetssätt för hur vi skulle kunna skala upp alla mobilleverantörerna på 90-talet. Jag hade förmånen att få besöka och i detalj studera hundratals fabriker och produktionsprocesser tidigt i min karriär och det har gett mig väldigt mycket referenser senare i min karriär. Sedan kan väl passion och uthållighet läggas till som egenskaper som har varit viktiga för min karriär. Om jag inte är riktigt passionerad av en produkt eller service så kommer jag inte att prestera mitt bästa, säger han.

Hans råd till de som tar examen i dag från Luleå tekniska universitet inom liknande områden är:

– Följ din passion, välj organisationer som växer och skaffa dig arbetslivserfarenhet från olika delar av världen, säger Peter Carlsson