Hoppa till innehållet

Vill öka standarden på Sveriges järnvägar

Publicerad: 23 april 2015

I syfte att förbättra arbetet med järnvägsunderhåll har Luleå tekniska universitet i samverkan med aktörer från hela järnvägsystemet tagit fram konceptet ePilot. Trafikverket är beställare och hittills har konceptet testats på bandelen mellan Boden och Luleå. Lyckade resultat har nu gjort att de vill ta konceptet till nationell nivå.

- Vi har testat konceptet nu och ser stor potential så vi är redo att ta en ny testrunda i södra delarna av landet, säger Sam Berggren, forskningsstrateg vid Trafikverket.

När idén om att ta projektet söderut presenterades i Stockholm på Trafikverkets kontor var responsen från besökarna både nyfiken och positiv.

- Jag tror att samverkan är nyckeln och att kunna övningssköra konceptet i form av pilotprojekt är en bra väg att gå för att få legitimitet innan det börjar användas på riktigt, något som ePilot möjliggör. Potentialen finns att etablera det här söderut och skapa en pilot syd och min uppfattning är helt klart att det finns ett intresse för det här från branschens sida, säger Karl Åkerlund, specialist på Trafikverket.

Även i branschen togs också konceptet emot med öppna armar.

- Det här är helt rätt sätt att arbeta, vi behöver blanda akademi, myndigheter och näringsliv för att få fram riktigt bra lösningar, vi klarar oss inte själva. För oss i branschen ger ePilot möjligheten att testa idéer ”utanför regelverken” innan de driftsätts, säger Lars Sahlin, affärsutvecklare på Combitech.