18 meter hög skidramp – LTU Big Air

Publicerad: 1 februari 2016

Mitt på universitetsområdet på Luleå tekniska universitet pågår just nu bygget av en 18 meter hög ramp, ämnad för LTU Big Air. Det är en tävling på elitnivå i klasserna Alpint och Snowboard, som definitivt lockar några av Sveriges absolut skickligaste åkare.

Förra året blev tävlingen – och eventet en stor succé med rekordmånga besökare. I år är rampen sex meter högre och studenterna bakom arrangemanget tror på en dubblering av fjolårets publik, till 3 000 åskådare när tävlingen äger rum i år, 13 februari.

– Det är den publiksiffra vi hoppas på, minst. Förra året var de tävlande djupt imponerade över uppslutningen och engagemanet från publiken. Den fick högsta betyg av några av Sveriges främsta åkare, säger Jakob Eriksson, projektledare för Big Air och student på civilingengörsprogrammet Väg- och vattenbyggnad, vid Luleå tekniska universitet.

Tävlingen kommer att filmas med drönare, kommenteras och direktsändas på webben.

Mellan kvalet som börjar 17:00 och finalen som är 19:00 bjuds det dessutom på spektakulär eldshow, följt av ett häftigt fyrverkeri från den 18 meter höga rampen.

Vinnare i fjol, i LTU Big Air 2015 i skidklassen, blev Erik Lundmark med sin ”Flat 900 Safety” och vinnare i snowboardklassen, Tobias Karlsson. Vinnare i damklassen blev Ida Sivander. Vinnarna av sjukaste tricket, "Sickbird" var Niklas Pittja Grandlund med sitt försök till "Kangaroo flip" och Oskar Vesterlund som gjorde en "Switch backflip Truckdriver”.

Frågan är om de försvarar sina placeringar i år? I prispotten för årets Big Air ligger minst 32 000 kronor som fördelas mellan pristagarna.

LTU Big Air är dock inte bara den högklassiga hopptävlingen, även om den är en riktig publikmagnet. Det är dessutom ett mycket uppskattat gratis vinterevent för studenter, personal och allmänheten, en hyllning till vintern och vintersport aktiviteter. Från 12:00- 17:00 lördagen 13 februari pågår det aktiviteter i området.

Det finns möjligheter att prova på längdskidor, långfärdsskridskor, hundspann, snöskor, Fat-Bike, lassokastning med mera.

– Det är fantastiskt roligt att få jobba och utveckla det här arrangemanget, att göra det till en höjdpunkt under vinter är något vi verkligen brinner för, säger Jakob Eriksson.