Hoppa till innehållet

Balett i betong

Publicerad: 1 februari 2016

Det är det poetiska namnet på det hedersomnämnda tävlingsförslaget som två studenter, Alexander Stark och Robert Granstam, lämnade in till en tävling i arkitektur.

Nya ögon på betong var namnet på tävlingen som arrangerades av Stockholmsmässan, Nordbygg och Svenska Teknik & Designföretagen i samarbete med Svensk Betong samt Sveriges Arkitekter. De inbjudna tävlade om utformningen av ett besökscafé vid Nordbygg 2016.

Robert Granstam och Alexander Stark, Arkitektur vid Luleå tekniska universitet 2016 Foto: Richard Renberg
Robert Granstam och Alexander Stark, Arkitektur vid Luleå tekniska universitet. Foto: Richard Renberg

–  Det har varit ett mycket roligt och inspirerande projekt där vi fått ta del av nya innovationer i betong samt försett oss med nya lärdomar till framtida projekt, säger Alexander Stark, student på programmet Civilingenjör Arkitektur vid Luleå tekniska universitet.

Balett i betong är ett café vars paviljonger är utformade av spänstiga och slanka betongelement av kolfiberarmerad högpresterande betong. Konstruktionen visar möjligheten att använda smäckra betongelement som trots sin slankhet klarar av att bära upp tyngden och skapa stabila konstruktioner. Med inspiration från balettdansens rörelsemoment skapas spänst och dynamik i panelens eleganta form. Juryns omdöme;  ”Förslaget är närapå matematiskt i sin precision, tydligt i sitt rumskapande, och ger ett lätt uttryck trots att det är uppbyggt helt i betongskivor…”

–  Balett i betong var ett väldigt spännande projekt som givit oss möjligheten att tillämpa både våra tekniska och estetiska kunskaper, säger Robert Granstam, också han student inom arkitektur på Luleå tekniska universitet.

Samtliga studenter som har deltagit med vinnande eller hedersomnämnda förslag kommer att presenteras i en utställning under Nordbygg samt bjudas in till ett program med studiebesök hos företag inom betongindustrin.

Alexander Stark och Robert Granstam kan nås på en gemensam epostadress, info@ra-architects.se

Forskningsingenjör Ulf Stenman vid avdelningen för Byggkonstruktion och brand hjälpte till som handledare vid framtagningen av Balett i betong.

Ulf Stenman

Stenman, Ulf - Forskningsingenjör

Organisation: Gruv- och Berganläggningsteknik, Geoteknologi, Byggkonstruktion och brand, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser
Telefon: 0920-493187