Studieresa Norge 2012

Bergförstärkning och djupa gruvor i fokus på konferens

Publicerad: 7 september 2016

​Jakten på metaller och mineral driver gruvbrytningen mot större djup. Nya tekniska landvinningar möjliggör denna utveckling. Den 12 - 14 september samlas cirka 200 forskare från alla kontinenter för att dela sina kunskaper inom detta område.

Den internationella konferensen om bergförstärkning ”Ground Support 2016” – 8th International Symposium on Ground Support in Mining and Underground Construction” arrangeras på Kulturens Hus i Luleå.

Tunnelbygge i Norge Foto: Axel Flodin Vacher

–  De flesta föredrag som behandlar bergförstärkning vid tunneldrivning har fokus på drivning i svagt berg. För gruvorna dominerar problemen med ökande brytningsdjup, det vill säga stora deformationer och seismicitet. Specifikt behandlas utveckling, testning och simulering av bergförstärkningselement/system för brytning på stora djup, säger Erling Nordlund, Professor inom Gruv- och Berganläggningsteknik vid Luleå tekniska universitet.

Arrangör för Ground Support 2016 - the 8th International Symposium on Ground Support in Mining and Underground Construction - är forskargruppen inom Gruv- och Berganläggningsteknik vid Luleå tekniska universitet.

Erling Nordlund

Nordlund, Erling - Professor

Organisation: Gruv- och Berganläggningsteknik, Geoteknologi, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser

I media