ejdemo-örtqvist-ltu Foto: Sofia Stridsman
Thomas Ejdemo och Daniel Örtqvist, Luleå tekniska universitet. Foto: Sofia Stridsman Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Biltestverksamheten ska utvärderas

Publicerad: 14 september 2016

Hur bidrar bil- och komponenttestverksamheten till Norrbottens utveckling? Vilka utmaningar har testbranschen och vad behövs för att den och näringar kopplade till den ska kunna växa mer?
Det ska kartläggas i tre nya delstudier av Daniel Örtqvist och Thomas Ejdemo vid Luleå tekniska universitet.

Delstudierna är en del av projektet ”Regional förnyelse”, som finansieras av Länsstyrelsen i Norrbotten och Luleå tekniska universitet. Ett syfte med projektet är att ta fram rapporter som bidrar till en ökad förståelse för länets möjligheter och utmaningar, och det är inom ramen för detta som bil- och kompontenttestverksamheten ska utvärderas.

De första bil- och kompontenttesterna startade redan på 1960-talet i Arvidsjaur. I dag sysselsätter verksamheten tusentals personer och omsätter över en miljard kronor per år. Verksamheten innefattar allt från vintertester på is- och landbanor och långfärdstester på det allmänna vägnätet, till kringtjänster som plogning, garageuthyrning, boende och rekreation.

– Det är en näring som har vuxit under många år. Vi hoppas att våra studier ska öka kunskapen om branschen och vilka utmaningar den har och visa hur det går att stötta utvecklingen av branschen, säger Daniel Örtqvist, professor i entreprenörskap och innovation vid Luleå tekniska universitet.

Nyckelpersoner ska intervjuas

Tillsammans med forskningsingenjör Thomas Ejdemo ska han intervjua nyckelaktörer inom testbranschen, liksom entreprenörer och kommunala näringslivsutvecklare i framför allt Arjeplog, Arvidsjaur och Älvsbyn.

Örtqvists och Ejdemos arbete ska utmynna i tre delstudier och fyra delrapporter, som kommer att publiceras i slutet av 2017.

Den första delrapporten behandlar hur bil- och komponenttestverksamheten bidrar till utvecklingen i Norrbottens län, vilka utmaningar och hot som finns, hur konkurrenskraftig testbranschen är, vilken betydelse företagsstöd har haft och om företag lyckats förlänga testsäsongen.

I en annan delrapport ska möjligheterna att expandera testverksamheten till andra branscher, som flyg- och rymdindustrin, tåg och mobil kommunikation, kartläggas.

– Vi hoppas att rapporterna ska ge en omedelbar nytta i det regionala utvecklingsarbetet, säger Daniel Örtqvist.

I media