Hoppa till innehållet
Forskargruppen i reglerteknik, Luleå tekniska universitet  Foto: Linda Alfredsson
Delar av forskargruppen i reglerteknik vid Luleå tekniska universitet som ägnar sig åt robotik. – Vi har flera projekt som placerar oss i rampljuset i Europa, säger George Nikolakopoulos, professor i reglerteknik. Foto: Linda Alfredsson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Bra genomslag för robotforskare

Publicerad: 13 juni 2016

Forskargruppen i reglerteknik vid Luleå tekniska universitet har haft tre presentationer på European Robotics Forum 2016 i Slovenien. – Vi har flera projekt som placerar oss i rampljuset i Europa, säger George Nikolakopoulos, professor i reglerteknik.

European Robotics Forum (ERF) återkommer årligen och anses vara den mest inflytelserika mötesplatsen inom robotik i Europa. Här möts både forskare och industrin; i år deltog 700 robotexperter från företag, universitet och myndigheter för att utbyta erfarenheter. Syftet med mötet är att sätta fokus på den för tillfället mest intressanta och banbrytande robottekniken i Europa. Dessutom skapar deltagarna gemensamt en framtida färdplan för robotiken i Europa och resonerar kring hur robotar och robotik kommer påverka mänskliga aktiviteter. Och inte minst skapas det riktlinjer för EU att använda vid projektutlysningar. Att delta i evenemanget är således en viktig kvalitetsstämpel.

Framgångsrika projekt

Forskargruppen i robotik vid Luleå tekniska universitet hade alltså tre presentationer i tre olika sektioner vid årets forum – en stor bedrift och därmed en reell möjlighet att kunna påverka inom området robotik. De ämnen som presenterades fokuserade på områdena flygrobotik, lokalisering i gruvor för robotapplikationer och obemannade markfordon (UGV:s). Alla resultat som presenterades härrör från EU-projekt inom Horizon 2020 som forskargruppen samordnar.

– Presentationerna bidrog verkligen till ökad synlighet. Och synlighet ger oss en möjlighet att hitta nya partners, nya projekt och nya idéer. Förhoppningsvis kommer vi att ha en stor inverkan på framtiden, säger George Nikolakopoulos.

– Vi håller redan på att förbereda våra bidrag till nästa års evenemang. Då kommer vi rikta in oss på aerial robotik och hoppas självklart på ett lika stort genomslag.

Luleå tekniska universitet medverkade i sessionerna Robotics – the way to the mining future, How do we surpass current barriers to efficient deployment of new robotics in industry? och Aerial robotics for inspection and maintenance.

Detta videoklipp har blockerats på grund av dina cookie-inställningar.
Acceptera marknadsföringscookies eller se videoklippet på Youtube.

Kontakt

George Nikolakopoulos

George Nikolakopoulos, Professor tillika ämnesföreträdare

Telefon: 0920-491298
Organisation: Robotik och artificiell intelligens, Signaler och system, Institutionen för system- och rymdteknik

Taggar