Brobyggartävling 2014

Publicerad: 15 december 2014

Ett återkommande inslag för studenter på programmen för Väg- och vattenbyggnad, Arkitektur och Brandingenjör är den brobyggartävling som arrangeras på Complab vid Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser. I år var det inte bara vikt och bärförmåga som stod på spel, nu var även estetiken ett tävlingsmoment.

Enväldig domare och jury för den estetiska delen av tävlingen var Erik Hidman. doktorand inom Arkitektur. Det var egentligen två typer av broar som testades under tävlingen, fackverksbro och balkbro. Båda kan göras estetiskt tilltalande, balkbron i sin enkelhet och fackverksbron genom att lyfta fram konstruktionen (fackverket) som estetiskt bärande element.

–  Genom att på ett estetiskt sätt framhäva fackverket skapas en vacker och funktionell bro. Den påtagliga snickarglädjen och finishen i detaljer stärker designuttrycket och gör detta - bild fyra i bildspelet ovan - till en given vinnare, sa Erik Hidman.

Vinnarlaget
Vinnarlaget. Från vänster: Axel Larsson, Tommy Aderot, Simon Burström, Jacob Fredriksson, Martin Hjort, Martin Skär, Gabriella Holmgren, Hampus Hansson och Jonas Axelsson.

Det vinnande lagets bro vägde bara dryga 21 kilo och klarade vikten av 100 kg i mer än 10 sekunder. I laget ingick: Axel Larsson, Tommy Aderot, Simon Burström, Jacob Fredriksson, Martin Hjort, Martin Skär, Gabriella Holmgren, Hampus Hansson och Jonas Axelsson.. Alla i det vinnande laget erhöll, förrutom den prestige som detta innebär, en prischeck på 100 kr.

–  Vi vann! Kanonkul, sa Gabriella Holmgren.

Laget som tog andraplatsen hade byggt en bro som var cirka 2 kilo tyngre än det vinnande bidraget.

En del matematik ingick också i detta projekt, då samtliga deltagande lag även redovisar framtagna beräkningsmodeller för sina konstruktioner. Det är inte alltid dessa beräkningar och verkligheten fungerar exakt som tänkt. Vissa broar höll för trycket men vek sig så mycket att vikten gled av. Detta räknades som ej godtagbart. Man kan ju tänka sig den bron i verkligheten med tunga fordon och vinterunderlag..

Brobyggartavling-Reglerr-LTU-2014-01.jpg

Regler i korthet

Det gäller för studenterna att dimensionera och bygga en träbro med specifika mått, längd och material kan bära lasten 100 kg under minst 10 sekunder. Den lättaste bron som uppfyller detta krav vinner. Bron byggs huvudsakligen av sågat virke av norrländsk fura eller gran och spik. Alla grupper har samma uppsättning av material och verktyg.

Tävlingen ingår i en labbövning där också tekniska ritningar och beräkningar ingår i den skriftliga redovisningen. Bron skall dessutom demonteras för återanvändning efter tävlingen.

Lars Bernspång

Bernspång, Lars -

Organisation: Byggkonstruktion och brand, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser

På länken nedan kan du läsa mer om programmen Väg- och vattenbyggnad, Arkitektur och Brandingenjör: