Foto: Marie Larsson
Nu startar ett femårigt projekt för att förbättra sopsorteringen på Porsön i Luleå, i samarbete mellan Luleå tekniska universitet, Akademiska Hus, Lindbäcks Bygg och Luleå Renhållning AB. Foto: Marie Larsson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Dubbelt så bra om fem år

Publicerad: 26 augusti 2016

I veckan inleddes ett femårigt projekt för att kraftigt förbättra källsorteringen i bostadsområdet Porsön i Luleå. De nya studenterna fick lära sig om praktisk källsortering och nu ges de dessutom förutsättningarna. De 100-tals gamla papperskorgarna på universitetet, blir nu själva skräp och ersätts av miljöriktiga källsorteringskärl.

– Trycket från studenterna gör att universitetet tar krafttag med hållbarhetsfrågorna, säger Elin Bergström, projektledare vid Luleå tekniska universitet.

Nu i veckan inleddes källsorteringsprojektet skarpt genom att de nya studenterna informerades om källsortering. Omkring 750 källsorteringspåsar delades ut och papperskorgarna på universitetsområdet ersätts allt eftersom av källsorteringskärl. I mitten av september kommer studentkårerna dessutom att arrangera en hållbarhetsvecka med ytterligare fokus på frågan. Då ska fastighetsägarna i projektet även knacka dörr i studentbostäderna för att ge information om hållbarhetsarbete och källsortering.

Gamla papperskorgar blir själva skräp

Projektet att öka källsorteringen är ett samarbetsprojekt mellan Luleå tekniska universitet, Luleå Renhållning och fastighetsbolagen Akademiska Hus och Lindbäcks Bygg. Luleå Renhållning står som projektägare. Till grund för projektet ligger en analys som genomförts på universitetet och som visar på en stor potential att förbättra källsorteringen på Porsön. Endast 38 % av det som kastas i ”brännbart” hör hemma där, enligt en sopsorteringsstudie utförd på campus i Luleå.

– Vi hoppas att de boende på Porsön samt våra hyresgäster på Campus ska bli dubbelt så bra på att källsortera, så att vi når nivån att minst 80 procent av det som slängs i brännbart verkligen är brännbart, säger Toyne Ringvald, fastighetsförvaltare vid Akademiska Hus som äger och förvaltar de lokaler på Campus i Luleå som universitetet bedriver sin verksamhet i.

Ut åker därför papperskorgar från klassrum, korridorer, bibliotek och andra öppna utrymmen som används av studenter. In kommer i stället nya källsorteringsstationer med tydliga anvisningar om vad och hur källsorteringen ska gå till och nya fräscha källsorteringsutrymmen kommer att inredas i samtliga studentbostadshus. Dessutom förs diskussioner, sedan studenterna uttryckt önskemål, om fler åtgärder för att främja hållbarhetstanken, om att skapa möjligheter att lämna in och byta kläder samt reparera och återanvända möbler.

Text: Katarina Karlsson, Åsa Svedjeholm

Elin Bergström