Foto: Lars Andersson
Biträdande professor Åsa Gardelli är glad över att att den nya specialpedagogutbildningen lockat många sökande. Foto: Lars Andersson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Efterfrågad specialpedagogutbildning till Luleå

Publicerad: 1 juni 2016

Bristen på specialpedagoger är stor i Sverige och växer med kommande pensionsavgångar. Luleå tekniska universitet får klartecken av universitetskanslerämbetet, UKÄ, att starta specialpedagogutbildning.

- Vi är jätteglada. För regionen är det här viktigt. Och att vi fått klartecken visar att kvaliteten på våra lärare och vår forskning inom pedagogikområdet är hög och bedömts hålla måttet. Institutionen har fått förfrågningar från i stort sett alla Norrbottens kommuner som signalerar att de är i behov av specialpedagogkompetens, säger rektor Johan Sterte om det glädjande beskedet.

Utbildningen ges på halvfart och på distans och med 3-4 träffar per termin i Luleå. Utbildningsstart är höstterminen 2016. För att komma in krävs att man har en lärarutbildning och har arbetat i minst tre år.

- Utbildningen är en yrkesexamen  på avancerad nivå och  ger kompetens att arbeta övergripande med undervisning av elever i behov av särskilt och stöd och med stöd till rektor i sådana frågor, säger Åsa Gardelli, utbildningsansvarig och biträdande professor  och Greta Rova-Lindberg, universitetsadjunkt, Institutionen för kommunikation och lärande vid Luleå tekniska universitet. Idag när 20 procent av rektorerna byter uppdrag är stödfunktionen till rektor extra viktig.

Luleå tekniska universitets ansökte redan i september 2015 om att få starta specialpedagogutbildning. Processen fram till att man nu fått klartecken för att starta utbildningen har varit lång.

- Vi har grillats både av UKÄ och av bedömare från andra universitet för att säkra utbildningskvaliteten, säger Åsa Gardelli och Greta Rova-Lindberg.