Hoppa till innehållet
Foto: Ted Karlsson
Alberto Vomiero, ämnesföreträdare i experimentell fysik vid Luleå tekniska universitet. Foto: Ted Karlsson. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

En av Europas främsta får en andra chans

Publicerad: 24 mars 2016

Alberto Vomiero tillhör den lilla skara som, en topprankad forskningsansökan till trots, föll på målsnöret i Europeiska forskningsrådets (ERC) utlysning. Nu får han och fyra andra forskare istället stöd från nybildade Swedish Foundations’ Starting Grant.

– Det känns fantastiskt att få det här stödet. Det var otroligt tufft att bli utan bidrag från ERC trots att min ansökan fick högsta betyg. Jag var så nära målet man kan komma utan att nå det. Utifrån utvärderingen visste jag att mitt projekt hade hög vetenskaplig potential. Erkännandet från Swedish Foundations’ Starting Grant har en enorm betydelse för mig eftersom jag känner ett starkt stöd från den svenska forskningsmiljön som i princip säger ”gå vidare med din forskning, vi tror på dig”, säger Alberto Vomiero, professor och ämnesföreträdare i experimentell fysik vid Luleå tekniska universitet.

Drar nytta av ERC:s granskning

The Swedish Foundations’ Starting Grant är en ny satsning mellan fyra samarbetande stiftelser: Familjen Erling-Perssons Stiftelse, Kempestiftelserna, Ragnar Söderbergs stiftelse och Riksbankens Jubileumsfond. Genom att dra nytta av ERC:s grundliga process kan man låta de främsta forskarna i Sverige bibehålla tempot och fortsätta söka medel från ERC.

– ERC:s granskning är av så hög kvalitet att vi inte ser något behov av ytterligare granskning. Därför kan processen fram till beviljning påskyndas, säger Åsa Jansson, forskningssekreterare på Ragnar Söderbergs stiftelse.

Använder hela ljusets spektrum

Det projekt som Alberto Vomiero nu kan satsa på har namnet Thermoelectric-Photovoltaics. Det handlar om att ta fram framtidens solceller med termoelektriska egenskaper som förutom att absorbera den synliga delen av solljus även kan absorbera det återstående infraröda ljuset, det vill säga hela solljusets spektrum. Effekterna från solcellen i kombination med den termoelektriska delen sker samtidigt, vilket ökar den elektriska effekten och minskar energiförluster.

– Vi vill utforska denna möjlighet i en enskild enhet baserat på nanomaterial, något som aldrig gjorts förut och som har en rad fördelar när det gäller ljusabsorption och laddningstransport, säger Alberto Vomiero.

Kontakt

Läs även

Taggar