Hoppa till innehållet

Examen i Sverigeunik masterutbildning

Publicerad: 9 juni 2016

Fyra års halvtidsstudier är nu avslutade för landets första studenter som tagit en master inom fysioterapi med inriktning ortopedisk manuell terapi, OMT, ett specialistområde inom rörelseapparaten.

– Det har varit fyra fantastisk roliga, lärorika och utvecklande år. Dock sticker jag inte under stolen med att studierna stundvis varit tuffa. Att kombinera masterstudier med en examen i OMT under fyra år kräver en väldigt god planering och ett bra skohorn, men nu är vi i hamn. Ibland får jag frågan om det var värt det och varje gång svarar jag; Ja absolut, säger Monika Nilsson, en av de 30 studenterna som nyligen tagit examen. 

Fördjupning inom rörelseapparaten

Ortopedisk manuell terapi, OMT, är ett internationellt specialistområde inom fysioterapi för omhändertagande av akuta och långvariga smärtproblem, funktionsstörningar, skador och sjukdomar i rörelseapparaten. Masterutbildningen ger en fördjupning inom detta område, där målet för patienten är ett aktivt liv med ökat välbefinnande och möjligheter till eget ansvar.

– Utbildningen är den enda i Sverige och vi har lyckats kombinera en fördjupning i yrket och en akademisk färdighet. Det har varit en hög genomströmning på studenter för att vara en masterutbildning och det känns roligt att praktiskt taget nästan alla studenter har tagit examen, säger huvudutbildningsledare Peter Michaelson.

Kunskaperna används dagligen

Monika Nilsson anser att den kunskap och fördjupning i manuella tekniker, motorisk kontroll, fördjupat kliniskt resonemang, rehabiliteringsträning,  beteendemedicin och fältstudier inom andra specialiteter är ytterst användbar.

– Den breda kunskapsbas som vi tillägnat oss under denna masterskurs gagnar direkt våra patienter och är applicerbar i kliniken varje dag.