Hoppa till innehållet

Exstudenter föreläste på alumndag

Publicerad: 26 oktober 2016

Den årligt återkommande alumndagen för programmen datorgrafik och film-och tv scenografi/attributmakeri gick av stapeln i Skellefteå förra torsdagen. Under dagen föreläste framgångsrika alumner och branschmänniskor för de vetgiriga studenterna.

En av de före detta studenterna som delade med sig av tips och erfarenheter var Jesper Kjölsrud som studerade datorgrafik vid universitetet under åren 1995 till 1996. I dag driver han ett eget framgångsrikt företag inom visuella effekter i London.

– Jag trivdes oerhört bra här på universitetet. Vi spenderade i stort sett hela vår vakna tid i klassrummet och en stor del av mina klasskamrater har sedan dess gjort karriär inom branschen, säger Jesper Kjölsrud som bland annat har filmerna Da Vinci-koden och Finding Neverland på sitt CV.

Världsunik utbildning

Jesper Kjölsrud lämnade Sverige för jobb i England och Nordamerika omgående efter sin examen 1996, och han är övertygad om att studenterna som läst datorgrafik vid Luleå tekniska universitet är bättre förberedda på yrkeslivet än övriga nykomlingar i branschen.

– Utbildningen, då som nu, ligger hela tiden ett steg före. Andra utbildningar kan lära dig om en viss mjukvara men det finns inget program som ger dig den breda branschkunskap som datorgrafik vid Luleå tekniska universitet. Det är helt världsunikt, säger Jesper Kjölsrud som rekommenderar yrket till åhörarna på alumndagen.

– Att jobba med film och visuella effekter är inte som att jobba på Volvo. Vi pratar om kreativa människor som kan bete sig lite märkligt.  Men för dig som är artistiskt lagd är detta ett utmärkt tillfälle att faktiskt försörja dig på din konst.

Utbildningens goda rykte öppnar dörrar

Frida Arvidsson utbildade sig till scenograf i Skellefteå mellan åren 1998 till 2000 och har bland annat ansvarat för scenografin till Eurovison Song Contest 2013 och 2016, liksom Melodifestivalen de senaste fyra åren. Hon ser tillbaka på sin studietid med värme och tipsar de blivande scenograferna om att ta tillvara på praktikperioderna.

– Utbildningen här har ett så gott renommé att du som student har en stor fördel när det kommer till att söka praktikplatser, det öppnar möjligheter som annars hade varit helt omöjliga. Det är något som jag har haft stor nytta av i min karriär, säger Frida Arvidsson och uppmanar studenterna att tro på sin egen förmåga.

– Det finns inget facit för hur man lyckas utan försök hitta din egen väg och våga tro på att det du gör faktiskt duger.

 

Foto: Lars Andersson
Håkan Wallin. Foto: Lars Andersson

Alumndagen anordnas varje år med syftet att inspirera studenterna vid programmen datorgrafik och film-och tv scenografi/attributmakeri.

– Vi hoppas att det ger våra studenter en inblick i yrket och att det stimulerar studenternas egen utveckling under utbildningen. En sådan här dag ger dessutom våra studenter en möjlighet att skaffa sig nya kontakter vilket ger dem möjlighet att hitta vägar in i branschen, säger Håkan Wallin, universitetlektor vid Luleå tekniska universitet och mångåriga lärare vid universitetets medieutbildningar.

Förutom Jesper Kjölsrud och Frida Arvidsson föreläste även Mattias Lindahl, alumn som idag jobbar på det multinationella företaget EA Games samt Terri Kim Bell som arbetar som rekryterare på EA Games/DICE.
 

I media

Kontakt

Taggar