Hoppa till innehållet
Kentaro Umeki Foto: Sofia Stridsman
Kentaro Umeki, forskare vid Luleå tekniska universitet. Foto: Sofia Stridsman Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Fin utmärkelse till Luleåforskare

Publicerad: 1 december 2016

Kentaro Umeki har av Kempestiftelserna utsetts till årets Gunnar Öquist Fellow. Umeki får tre miljoner kronor till sin forskning och ett personligt pris på 50 000 kronor.

Gunnar Öquist Fellows-programmet, som i år firar femårsjubileum, inrättades av Kempestiftelserna med syfte att stödja forskare tidigt i karriären.

Årets pristagare från Luleå tekniska universitet är Kentaro Umeki, docent och biträdande professor i energiteknik. Motiveringen till att han utsetts till Gunnar Öquist Fellow är:

”Kentaro Umeki har visat stor förmåga att kombinera högtstående akademisk forskning med praktiska tillämpningar. Född 1982 i Miyazaki, Japan, disputerade han 2010 vid Tokyo Institute of Technology i miljövetenskap och teknik. Han har gästforskat i Korea och Australien och gjorde sin postdoc på KTH i Sverige innan han 2011 anställdes som forskarassistent vid Luleå tekniska universitet, där han nu är docent och biträdande professor i energiteknik. Kentaro är laboratoriechef och forskningskoordinator för termokemisk omvandling vid avdelningen för Energivetenskap. 2015 fick han utmärkelsen Nytänkande yngre forskare av Norrbottens Forskningsråd.”

– Jag är väldigt, väldigt glad. Kempestiftelserna har även tidigare stöttat min forskargrupp och att jag utsetts till årets Gunnar Öquist Fellow kom som en fantastisk överraskning, säger Kentaro Umeki, som får ett forskningsanslag om tre miljoner kronor, som får disponeras fritt under tre år, samt ett personligt pris på 50 000 kronor.

Mentorskap del av priset

Dessutom får han Gunnar Öquist som mentor. Öquist är professor emeritus vid Umeå Plant Science Centre vid Umeå universitet och medlem i Kungliga Vetenskapsakademin.

– Det var viktigt för vår satsning att vi också kunde ge våra pristagare Gunnar Öquist som mentor, och vi är mycket tacksamma över att han ville ställa upp, säger Carl Kempe, ordförande för Kempestiftelserna.


Kentaro Umekis forskning handlar bland annat om att minska sotbildning i förbränning- och förgasningsprocesser av biomassa. Han undersöker också hur träkol eller annan biokol ska kunna ersätta förbrukningen av fossil kol vid stålproduktionen. Genom nya pyrolysprocesser siktar han på att producera ny biokol som ska kunna vara lämplig för användning både i masugn och koksugn.

Årets andra Gunnar Öquist Fellow 2016 är Erik Chorell, forskare vid kemiska institutionen vid Umeå universitet, som utvecklar strategier för att studera DNA-struktur. Läs mer om det här: 
http://www.teknat.umu.se/nyhet//.cid276788

 

I media:

Taggar