Foto: Rick McGregor/Institutet för rymdfysik
Urban Brändström, IRF, Stefan Sydberg, Kiruna kommun, Jan Nygren, regeringens utredare, och Thorwald Larsson, Rymdstyrelsen, på rundvandring på Rymdcampus. Foto: Rick McGregor/Institutet för rymdfysik Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Forskningsinfrastruktur stärker Sverige som rymdnation

Publicerad: 10 juni 2016

Just nu pågår en utredning om möjligheten att sända upp småsatelliter från den svenska raketbasen Esrange Space Center. – Från vårt perspektiv skulle det betyda oerhört mycket, säger Victoria Barabash, chef för avdelningen för rymdteknik vid Luleå tekniska universitet.

På Rymdcampus i Kiruna hittar vi stadens rymdakademi i form av Institutet för rymdfysik, forskningsorganisationen EISCAT och Luleå tekniska universitet. Här bedrivs världsledande forskning inom en rad olika rymddiscipliner och utbildning av morgondagens rymdingenjörer och rymdforskare.

Det sägs ofta att det är forskningen som driver tekniken framåt och med det menas att forskning i rymden skulle vara helt omöjlig utan den spetskompetens som rymdbranschen under de senaste 50-60 åren har utvecklat tack vare forskarnas envetna fokus på att studera rymdfenomen i rymden och inte enbart från marken.

I Sverige har vi en mångårig kompetens inom rymdteknisk utveckling och en stor del av den kompetensen finns i Kiruna. Här finns kunskapen hos de människor som arbetar i branschen men även en intressant forskningsinfrastruktur som lockar kunder och samarbetspartners till Kiruna. Denna infrastruktur är utspridd över ett stort område i kommunen och nu finns planer på att utveckla den ytterligare.

Sattelituppskjutningar från Esrange

Just nu pågår en utredning om möjligheten att sända upp småsatelliter från den svenska raketbasen Esrange Space Center. Regeringen har utsett en utredare, Jan Nygren, som tillsammans med en delegation från Regeringskansliet, länsstyrelsen i Norrbotten, Rymdstyrelsen och det svenska rymdaktiebolaget SSC just besökt Rymdcampus för att informera sig om hur de olika aktörerna i Kiruna och Norrbotten tillsammans kan bidra till att satellituppskjutningar från Esrange blir verklighet. Ordförande i Kirunas Rymdråd, Stefan Sydberg, deltog också under besöket och hälsade delegationen välkommen till Rymdstaden. Även han poängterade vikten av att många aktörer behöver samverka för att vi ska lyckas ta detta viktiga och strategiska steg på vägen mot ett "Europeiskt rymdcenter i världsklass".

– Från vårt perspektiv skulle satellituppskjutningar från Esrange betyda oerhört mycket, säger Victoria Barabash, avdelningschef för rymdteknik på Luleå tekniska universitet.

– Våra studenter här på Rymdcampus erbjuds redan idag en rad samverkansformer tillsammans med rymdindustrin och detta skulle stärka den verksamheten ytterligare.

I förlängningen skulle sattelituppskjutningar från Esrange innebära mycket för hela länet med möjligheter till fler utbildningar, mer forskning, teknisk utveckling och med all säkerhet även en rad nya arbetstillfällen.

Text: Johanna Bergström-Roos

Victoria Barabash

Victoria Barabash, Universitetslektor, Avdelningschef

Organisation: Atmosfärsvetenskap, Rymdteknik, Institutionen för system- och rymdteknik