Hoppa till innehållet
Kaunisvaara, Pajala kommun

Förstudie om forskning i Kaunisvaara

Publicerad: 23 november 2016

Efter ett besök hos närings- och innovationsminister Mikael Damberg har representanter från Pajala kommun och Luleå tekniska universitet beviljats medel för en förstudie om att göra den nedlagda gruvan i Kaunisvaara till en forskningsgruva. Förstudien kommer att presenteras under våren 2017.

Med biltestindustrin i norra Sverige som förebild föddes idén om att skapa en plattform för forskning i Kaunisvaara. I förstudien skall man bland annat undersöka hur intresset inom gruvbranschen för detta ser ut och hur man skall kunna finansiera projektet.

Kaunisvaara gruvområde Foto: Northland Resources
Kaunisvaara gruvområde Foto: Northland Resources

–  I forskningsgruvan skall man bland annat kunna testa utrustning och ny teknik i skarpt läge och i ett arktiskt klimat, säger Pär Weihed, professor inom Malmgeologi vid Luleå tekniska universitet.

Under oktober hölls en workshop I Luleå om en hållbar gruvdrift i Arktis. Det var värdnationen för Arktiska rådet, USA som har valt att förlägga konferensen Best Practices for Mining and Sustainable Development in the Arctic till Luleå.

–  Utmaningarna med gruvdrift i arktiska klimat är stora, inte minst ur ett miljöperspektiv, så en forskningsgruva i Kaunisvaara kan ligga helt rätt i tiden, avslutar Pär Weihed.

Förutom utrustning och teknik kan flera forskningsdiscipliner ha stor nytta av en riktig gruva i olika forskningsprojekt.

Redan 1918 hittades järnmalm i Kaunisvaara av Sveriges Geologoiska Undersökning, SGU. 2012 öppnade Northland Resources den första gruvan på orten men företaget gick i konkurs 2014 på grund av fallande priser på malm. Dagbrottet i Kaunisvaara är cirka 40 meter djupt.

I media - i urval

Pär Weihed

Weihed, Pär - Professor, Prorektor

Organisation: Malmgeologi, Geovetenskap och miljöteknik, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser
Telefon: 0920-493987
$!userInfo.givenName Åsa Allan

Åsa Allan, - Kommunchef Pajala kommun

Telefon: 0978-120 01

Taggar