Hoppa till innehållet
Ali Ismail Awad, Luleå tekniska universitet  Foto: Linda Alfredsson
Ali Ismail Awad, universitetslektor i informationssystem, ser studenternas vinst som ett kvitto på att masterutbildningen i informationssäkerhet ligger i framkant. Foto: Linda Alfredsson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Framgång för studenter i informationssäkerhet

Publicerad: 14 juli 2016

Studenter på masterprogrammet i informationssäkerhet vid Luleå tekniska universitet har vunnit en cyberförsvarsövning arrangerad av den svenska försvarsmakten. – Det kändes bra att vinna tävlingen och att vårt lags ansträngningar lönade sig, säger studenten Triveni Kodam.

Laget från Luleå tekniska universitet bestod av fyra studenter. Laget handleddes av Ali Ismail Awad som undervisar på programmet och dessutom är koordinator för InfoSec Lab, ett on-line laboratorium för informationssäkerhet vid Luleå tekniska universitet.

I det tekniska scenariot för övningen ingick cyberattacker mot kritiska infrastrukturer som syftade till att förstöra tjänsteleveranser. De fiktiva motståndarna hade en distinkt politisk och ekonomisk agenda och använde avancerade metoder för att skapa en storskalig it-incident.

Katyayani Kiranmayee Kolluru, Luleå tekniska universitet
Katyayani Kiranmayee Kolluru. Foto: privat

– Cyberövningen utgjorde en bra plattform för att bättre förstå verkliga industriella problem. Som lag fick vi samarbeta för att lösa uppgifterna och vi lärde oss hur man hanterar en cyber-säkerhetsincident och inom vilka områden fokus bör ligga på när det händer, säger Katyayani Kiranmayee Kolluru, student och även hon medlem i det vinnande laget.

Triveni Kodam håller med och tillägger:

– Övningen gav oss en inblick i hur det är att arbeta med säkerhetsfrågor i realtid.

Triveni Kodam, Luleå tekniska universitet
Triveni Kodam. Foto: privat

Viktigt InfoSec-labb

Den stora betydelsen av att få arbeta i säkerhetsmiljön i realtid är också något som Ali Ismail Awad understryker. Och dessutom – betydelsen av att kunna använda InfoSec-labbet.

– Att kunna använda vårt labb var en viktig faktor för vår framgång i tävlingen. Studenternas seger är ett bevis på att vi går i rätt riktning med vår undervisning och vår filosofi om att kombinera teoretiska och tekniska delar i programmet, säger Ali Ismail Awad.

– Vårt mål var att delta, förstå, lära och se vad som krävs för att ligga i framkant inom informationssäkerhetsområdet. Nu vet vi att vi examinerar studenter som är redo inte bara för den akademiska världen, utan också för industrin.

Förutom Triveni Kodam och Katyayani Kiranmayee Kolluru, deltog även Andreas Schmoll och Peter Ken Bediako i laget från Luleå tekniska universitet.

Kontakt

Ali Ismail Awad

Ali Ismail Awad, Meriterad lärare

Telefon: 0920-493414
E-post: ali.awad@ltu.se
Organisation: Informationssystem

Taggar