Hoppa till innehållet

Frozen - möten om snö och klimat

Publicerad: 11 maj 2016

För många är skidsemestern årets höjdpunkt men nu hotar klimatförändringar det som tidigare var självklart, tillgången på snö. I veckan samlas forskare och näringsidkare för att diskutera det senaste inom forskning på området och tänkbara framtidsscenarier.

Det är första året konferensen Frozen hålls vid Luleå tekniska universitet men förhoppningen är att detta ska bli ett återkommande event. Stora ekonomiska intressen står på spel inom turism och för producenter av relaterade tjänster och produkter.

Vi använder begreppet kanonsnö

Tommy Höglund Sportchef för Vasaloppet talade om de utmaningar man möter med varmare vintrar. Vart tredje år inträffar en för skidtävlingen "dålig vinter" där snöbristen kompenseras med omfattande produktion av artificiell snö. Den stora kostnaden ligger på transportsidan.

–  Vi använder begreppet kanonsnö istället för artificiell snö då den faktisk är bättre än naturell snö, den är både snabbare och hårdare, säger Tommy Höglund.

Fler skidåkare på en mindre yta under en kortare säsong

Professor Daniel Scott från University of Waterloo, Canada, har tagit fram avancerade beräkningsmodeller för att studera de utmaningar som man möter i Nordamerika.

–  The North American ski industry is NOT doomed, säger Professor Daniel Scott.

Han menar att det både kommer att finnas vinnare och förlorare på de stora skidorterna i Nordamerika.

–  Fler skidåkare kommer att trängas på en mindre yta under en kortare säsong, säger Professor Daniel Scott.

Daniel Scott sade också att detta problem inte är helt nytt, redan för 100 år sedan bar man snö i stora korgar för att klara vinter-OS med bra skidspår och backar. I framtiden tror Daniel Scott att vinter-OS kanske tvingas välja mellan färre men säkrare orter för snö vintertid.

–  Nya säkra orter kommer också att tillkomma i bland annat Kina, avslutade Professor Daniel Scott sitt föredrag.

Dubbelt så mycket vatten som luft

Henrik Skoglund, Snowmakers Sweden gav en historik över hur snötillverkning för skidanläggningar utvecklats genom åren, det vill säga hur man producerar snö,  maskingjord snö när den inte faller ner naturligt från himlen.

Den första  snökanonen, eller "Air and water gun" kom i mitten av 1950 -talet. Den var då ett komplement till den "riktiga" snön. I dag är snötillverkning inställd på att kunna tillverka 100 procent maskingjord snö till anläggningarna på grund av minskade snömängder. Att producera snö är en helt annan uppgift i dag och storleken på pumpstationerna växer.

- I mitten av 1980-talet användes dubbelt så mycket luft som vatten när man tillverkade snö, i dag används dubbelt så mycket vatten som luft, sade Henrik Skoglund.

Bark bevarar snö bättre

En fråga som forskare brottas är med är hur snö kan bevaras, lagras från en säsong till en annan, för att säkra starten på en skidsäsong. Nina Lintzén, forskare vid Luleå tekniska universitet, har bland annat studerat skillnaden mellan bark och sågspån som isolering ovanpå snön för att skydda den från att smälta utomhus.

- Vi fann att bark faktiskt var lite bättre, sade hon.

Hur pass stor yta av snön som ligger mot backen har också betydelse för hur snabbt den smälter, ju mindre markkänning, ju längre livslängd. Problemet är dock att kunna täcka en brant snöhög med naturligt material som bark och sågspån.

Vakuum ska göra snö möjligt vid plusgrader

En som går steget längre, var Jonas Henriksson, F3 Snowmakeras, som utlovar  en maskin som tillverkar snö, redan innan det är minusgrader. Dagens snömaskiner behöver minus på termometern för att tillverka snö. Jonas Henriksson menade att snön skulle kunna börja tillverkas i stort sett redan efter sommaren. En test av prototypen med vakuumtillverkad snö kommer att ske hösten 2016.

- Vår maskin ska ses som ett komplement till snökanonerna. När det är minus använder man snökanoner, när det är plusgrader använder man vår maskin. På så sätt kan du kontrollera snösäsongen. Vi gör snön under vakuumförhållanden i maskinen. Vatten plus electricitet är allt man behöver. Det är en dyrare tillverkning men du kan å andra sidan tillverka snön när du vill, sade han.

Andra föreläsare på konferensen var Fabian Wolfsperger, WSL, Institute for Snow and Avalanche Research, SLF, Davos, Switzerland, Johan Casselgren, Luleå tekniska universitet, Johan Wåhlin, Norwegian, University of Science and Technology, Trondheim, Norge, Professor Sture Hogmark, Uppsala universitet, Stefan Mårtensson, Luleå tekniska universitet och professor Sven Knutsson, Luleå tekniska universitet.

Text: Richard Renberg, Katarina Karlsson

Taggar