Hoppa till innehållet

Fuglesang inspirerade lärare och studenter

Publicerad: 15 november 2016

Sveriges första och hittills enda astronaut Christer Fuglesang besökte Luleå tekniska universitet under måndagskvällen. Föreläsning kretsade kring hans upplevelser på rymdstationen ISS och var speciellt riktad till lärare, lärarstudenter och lärarutbildare.

– Det känns verkligen roligt att vara här på Luleå tekniska universitet, det är ett av de verkliga rymdcentra som finns i Sverige. Jag skulle säga att det inte finns något annat universitet som har så mycket rymdforskning som här på LTU. Även om jag nu försöker stärka positionerna för ämnet på KTH, sade Christer Fuglesang.

Under föreläsningen fick de många åhörarna ta del av hans erfarenheter som astronaut och forskare. Förutom de stora frågorna som en eventuell kolonisation av mars avslöjades även kuriositeter som att astronauter genomgår en ”galaktisk potträning” innan rymdfärder och att rynkor slätas ut i rymden tack vare tyngdlösheten.

– Lärare är en väldigt viktig kategori människor som kan behöva inspireras lite extra. Med min föreläsning försöker jag ge lite tips om vad jag pratar om när jag berättar för skolelever om min tid som astronaut. Förhoppningsvis kan dessa blivande och yrkesverksamma lärare få lite uppslag som de senare kan ta med sig in i klassrummen, berättade Christer Fuglesang.

Vill samarbeta med Luleå tekniska universitet

Christer Fuglesang har besökt Luleå tekniska universitet i Kiruna ett flertal gånger och har god kännedom om rymdforskningen som bedrivs där. Upptäckten av vatten på Mars där Javier Martín-Torres, professor vid Luleå tekniska universitet, var instrumental beskriver han som ett stort genombrott för framtida rymdfärder till den röda planeten.

– Vi vet nu att det finns vatten på Mars och det underlättar arbetet inför att vi ska börja skicka människor till Mars. Att det finns vatten på plats innebär att vi inte behöver skicka med vatten i rymdfarkosten och det är en stor fördel, säger Christer Fuglesang som gärna inleder ett än mer nära samarbete med Javier Martín-Torres och forskargruppen vid universitetet.

– Jag var uppe och hälsade på Javier i Kiruna för bara någon månad sen. Vi har sagt att vi ska försöka hitta ett samarbetsprojekt tillsammans i framtiden.

Caroline Graeske, biträdande professor vid universitetet, tycker att det känns hedrande att en så framstående forskare väljer att besöka lärarutbildningen vid Luleå tekniska universitet.

– Det betyder jättemycket. Vi är glada och stolta över att han väljer att föreläsa just för lärarutbildare, lärarstudenter och verksamma lärare. Han är ju en förebild för vetenskapen och därmed även skolan.

Christer Fuglesangs skolturné i Norrbotten arrangerades av lärarutbildningen, Rymdstyrelsen och Teknikens Hus i Luleå.

Taggar