Alberto Vomiero, ämnesföreträdare i experimentell fysik vid Luleå tekniska universitet. Foto: Ted Karlsson. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Fysikprofessor får prestigefylld utmärkelse

Publicerad: 11 mars 2016

Alberto Vomiero, ämnesföreträdare i experimentell fysik vid Luleå tekniska universitet, har blivit utsedd till Fellow of The Royal Society of Chemistry, FRSC, för sitt stora bidrag inom kemiområdet.

Titeln delas ut av brittiska Royal Society of Chemistry, RSC,  som är den ledande branschorganisationen för kemister. RSC ger den prestigefyllda utmärkelsen till forskare som gjort enastående insatser inom kemiområdet.

Producerat resultat i tre länder

– Det är en stor ära för mig att tilldelas FRSC-titeln, eftersom det baseras på en vetenskaplig granskning av mitt arbete av andra forskare. Det är alltid svårt att övertyga andra inom samma fält om värdet av din forskning. Därför är jag väldigt stolt över utmärkelsen, särskilt med tanke på att mina resultat har producerats i labb i tre olika länder under de senaste åren; Italien, Kanada och Sverige.

Alberto Vomieros forskning är inriktad på kemi hos material, exempelvis hur funktionella egenskaper hos nanomaterial ska kunna förbättras för att användas i nästa generations solceller och fotoelektrokemiska celler.

Förändrar material på nanonivå

– Grundtanken är att utveckla en gemensam plattform för billiga, högpresterande och miljövänliga nya material som används i energirelaterade applikationer. En förändring av material på nanonivå erbjuder en rad fördelar jämfört med det som används idag, säger Alberto Vomiero.

Att bli Fellow i RSC är något Alberto Vomiero tror kommer att betyda mer än att bara vara en ny rad i hans cv.

– Det säger något om mitt engagemang att vilja göra skillnad med min forskning, inte bara inom akademin men också för samhället i stort. Utmärkelsen är en fördel när jag exempelvis söker forskningsmedel genom projekt.

Alberto Vomiero

Vomiero, Alberto - Professor tillika ämnesföreträdare

Organisation: Experimentell fysik, Materialvetenskap, Institutionen för teknikvetenskap och matematik

Läs även