Hoppa till innehållet

Geodag på universitetet

Publicerad: 22 mars 2016

Avdelningen för Geovetenskap och miljöteknik arrangerar varje år en informationsdag om metaller, mineral och natur. I år besöktes universitetet av gymnasieelever i årskurs två från Luleå. De fick ta del av föreläsningar, övningar och en uppskattad mineraltävling.

–  Ingen har väl undgått nyheten om jordbävningen som inträffade här i norra Sverige under helgen. Den var stor, 3,8 på richterskalan, i varje fall med nordiska mått. Så vår informationsdag om geovetenskap blev lite med dagsaktuell än det var tänkt, säger Glenn Bark, forskare inom malmgeologi vid Luleå tekniska universitet

De föreläsningar som gavs denna eftermiddag; Bara gråsten - eller värdefulla mineral? En resa till jordens inre. Hur styrs syrehalten i atmosfären? Hur hittar man guld? I den mer praktiska tävlingen var det mineralbestämning på schemat.

Mineralbestämning
Mineralbestämning

–  Eftersom geovetenskap saknas på schemat i svensk grund- och gymnasieskola försöker vi på olika sätt fylla detta kunskapshål och öka intresset för området. Vi vill ju också försöka hitta morgondagens kompetens för en spännande global industri, säger Glenn Bark.

Medverkande från avdelningen för Geovetenskap och miljöteknik var Tobias Kampmann, Dr. Tobias Bauer, Dr. Christina Wanhainen, Zimer Sarlus, Emelie Hedlund Nilsson, Hugo Hedin Baastrup, Dr. Saman Tavakoli, Dr Glenn Bark, Professor Johan Ingri och Dr. Olof Martinsson.

Glenn Bark

Bark, Glenn - Universitetslektor

Organisation: Malmgeologi, Geovetenskap och miljöteknik, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser
Telefon: 0920-491039

Taggar